Video toont misleidende beelden over politieacties

14.04.2021, 18:01 (CEST)

Een compilatievideo (hier gearchiveerd) zou verschillende voorvallen tonen waarop de politie haar taken naast zich neer zou leggen om de kant van de protesterende burgers te kiezen. Onder andere in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en de VS zou dat gebeurd zijn. De video werd op Facebook ruim drieduizend keer gedeeld (hier gearchiveerd).

BEOORDELING: De video is een samenraapsel van verschillende beelden die voornamelijk dateren uit 2020. Doorgaans is er geen enkele link tussen de beelden en de claim dat de politie de kant van protesterende burgers kiest. Het bericht is dan ook onwaar en misleidend.

FEITEN: De video begint met een clip van politieagenten die in een rij staan en handboeien op de grond gooien. De caption leest: "Franse politie weigert nog langer de globalistische elite te dienen".

In realiteit gaat het om een protestactie van de Franse politie om een gebrek aan steun van de overheid aan te klagen. Volgens de agenten werden ze niet voldoende gesteund naar aanleiding van klachten over politiegeweld in juni 2020. Die kwamen er nadat de Black Lives Matter-beweging ook Frankrijk bereikte.

De beelden werden gefilmd in Bobigny, een voorstad ten noordoosten van Parijs, op 11 juni 2020. Ze lijken afkomstig te zijn van een livestream van de Franse online media-outlet Brut, dat aanwezig was bij de actie.

De concrete aanleiding voor de actie was de beslissing van de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, om maatregelen te nemen om geweld en racisme binnen de politie tegen te gaan.

Weense, niet Duitse, politie beveiligt anti-coronaprotest

Vanaf 1'03 zijn nieuwe beelden te zien, zogezegd van Duitse politie die de helmen afneemt om de manifestanten te steunen. In realiteit gaat het niet om Duitse, maar om Oostenrijkse politie in Wenen, tijdens een anti-coronaprotest eind januari 2021. Dpa schreef hier eerder een factcheck over. De politie beveiligde het protest, maar nam geen deel. Dat bevestigde de Weense politie destijds ook via Twitter.

Video met Turijnse politie dateert uit 2013

De derde clip, vanaf 1'30, geeft geen specifieke informatie. De beelden dateren uit 2013 en werden gefilmd in de Italiaanse stad Turijn. Ze doken in maart 2021 opnieuw op en vormden het onderwerp van een dpa-factcheck. De Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano schreef in december 2013 dat een persbericht van de Turijnse politie ontkende dat de agenten hun helmen afnamen in solidariteit met de manifestanten.

Betoging in Valencia door activisten, niet 'het politiekorps'

De video gaat verder met de caption: "in Spanje demonstreert politie zelfs voor vrijheid", met beelden (vanaf 2'18) van een vrouw in een blauwe trui die voorop een manifestatie loopt. Op 28 november 2020 trok een actiegroep genaamd "Policias por la Libertad" ("Politie voor de vrijheid) tegen de coronamaatregelen de Spaanse stad Valencia in. De politie heeft niets te maken met de actiegroep, zoals dpa al aantoonde in een factcheck.

Sheriff verdedigt wapenbezit tijdens vergadering lokale overheid

De laatste clip (vanaf 3'00) toont een Amerikaanse politieagent die zichzelf identificeert als Tripp Caster, een sheriff in Davidson County in de zuidelijke staat North Carolina. De beelden werden gemaakt tijdens een vergadering van de provinciale commissie van Davidson County op 14 januari 2020. Die vergadering werd live gestreamd, en Casters' deel is te zien vanaf 27'57.

Het onderwerp van de vergadering was een debat over het al dan niet aannemen van de zogenaamde 'second amendment sanctuary resolution', die in North Carolina op tafel lag. Daarbij werd het recht op wapenbezit bevestigd, en de intentie om dat recht te verdedigen tegen enige vorm van beperking.

Caster was voorstander van de resolutie: hij verwijst meermaals naar het feit dat het tweede amendement wapenbezit voor burgers in de grondwet verankert. De resolutie niet aannemen zou volgens hem dus ongrondwettelijk zijn. Davidson County nam de resolutie aan, net zoals de overgrote meerderheid van de counties in North Carolina.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/davidjsorensen/posts/3615790011881068 (gearchiveerd: http://dpaq.de/oa8ne)

Gearchiveerde video: http://dpaq.de/PEsgL

Artikel Radio France Internationale: https://www.rfi.fr/en/france/20200612-french-police-lament-lack-of-support-over-brutality-allegations-unions-castaner-george-floyd-adama-traore (gearchiveerd: http://dpaq.de/MrqTA)

dpa-factcheck Weense politie: https://dpa-factchecking.com/netherlands/210201-99-258020

dpa-factcheck Italiaanse politie: https://dpa-factchecking.com/netherlands/210322-99-924096

Oorsprong video Turijnse politie: https://www.ilfattoquotidiano.it/2013/12/10/forconi-agenti-si-tolgono-caschi-a-torino-genova-e-rho-il-gesto-diventa-un-caso/807663/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/B1FCT)

dpa-factcheck betoging Valencia: https://dpa-factchecking.com/netherlands/201202-99-545849

Board of Commissioner's Meeting 14/01/2020 Davidson County NC: https://youtu.be/tArqCjo05eQ

Second Amendment sanctuary resolution: https://web.archive.org/web/20210302125958/https://myfox8.com/news/davidson-county-commissioners-vote-to-adopt-second-amendment-sanctuary-resolution/ en https://nsjonline.com/article/2020/02/over-half-of-nc-counties-have-passed-2nd-amendment-resolutions/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com