Betoging in Valencia door activisten, niet door "het politiekorps"

02.12.2020, 16:32 (CET)

Op sociale media gaat een filmpje van een manifestatie in Valencia de wereld rond. In de video beweert een vrouw dat de 'police for freedom' betogen tegen de coronamaatregelen. Op de achtergrond roept een grote massa continu "libertad" (of vrijheid). Het bericht werd in verschillende landen gedeeld, zo schrijft de Facebookpagina Leef Bewust Nederland dat de politie er klaar mee is en op straat komt voor de vrijheid. Maar wat klopt er precies aan dat verhaal?

BEOORDELING: Het gaat om een betoging van een groep activisten die zichzelf "policias por la Libertad" noemt, vertaald "politie voor de vrijheid". Er is geen sprake van een politiebetoging door het officiële overheidsorgaan. De beweringen in het bericht zijn daarom misleidend.

FEITEN: Op zaterdag 28 november trok de actiegroep "Policias por la Libertad" (of "politie voor de vrijheid") de straten van Valencia in. De manifestatie was gericht tegen de coronamaatregelen van de Spaanse regering in de stad. In het Facebookbericht wordt de indruk gewekt dat de Spaanse politie heeft betoogd tegen de coronamaatregelen, terwijl de overheidsinstantie daar niets mee te maken heeft. Wél was de politie aanwezig om de betoging op te volgen.

Het is onduidelijk of er ook echte agenten aanwezig waren tussen de betogers op 28 november. Volgens de Spaanse krant El País zouden er wel maximaal 10 agenten aanwezig zijn geweest zijn bij een vorige betoging van de actiegroep, op 7 november in Madrid. Ook is één van de hoofden van de protestbeweging, Sonia Vescovacci, lid van de Spaanse politie.

Volgens de Spaanse media staat Vescovacci momenteel echter op onbetaald verlof. El País schrijft dat er disciplinaire maatregelen volgen indien Vescovacci terugkeert naar het politiekorps. Aan de Spaanse krant El Mundo zegt ze dat ze het virus niet ontkent, maar dat de opgelegde maatregelen overdreven zijn. Ze betwijfelt ook of "het aantal doden en infecties dat men ons vertelt wel klopt."

De video werd gefilmd door de esoterische activiste Henna Maria, die op Facebook de maatregelen omtrent het nieuwe coronavirus en het gevaar van het virus regelmatig in vraag stelt. Ook het gebruik van maskers om de verspreiding van het virus tegen te gaan is volgens haar onterecht. De democratische rechtsstaat Spanje omschrijft ze verder als een dictatuur. In werkelijkheid krijgt Spanje - na een sterke eerste golf van besmettingen in het voorjaar - opnieuw te maken met een hoog aantal besmettingen tijdens de tweede golf. Begin december stond de teller van het aantal besmettingen in het land nog op meer dan 1,6 miljoen mensen. Ongeveer 45.000 mensen zijn er gestorven door Covid-19.

Kortom, de omschrijving in de Facebookpost is misleidend. Zeker wanneer de auteurs van Leef Bewust Nederland de vraag stellen wanneer het Nederlandse politiekorps volgt, wordt er de indruk gewekt dat het legitieme Spaanse politiekorps betoogde in de straten van Valencia.

---

Links:

Filmpje op Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=229178671879446 (gearchiveerd: http://dpaq.de/UeAdp)

Flyer voor de betoging: https://twitter.com/LaPolicias/status/1329032643820843008 (gearchiveerd: http://dpaq.de/nyr5R)

Artikel El Pais: https://english.elpais.com/society/2020-11-11/spains-coronavirus-deniers-we-are-normal-people-not-freaks .html (gearchiveerd: https://archive.vn/mCak4)

Artikel El Mundo: www.elmundo.es/cronica/2020/11/07/5fa59edcfdddff3b6f8b464f.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/FuRqM)

Facebookpost Henna Maria: www.facebook.com/hennamaria22/videos/1478221195900834/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/cBnbD)

Corona-cijfers van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid vanaf 1 december 2020: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/documentos/Actualizacion_262_COVID-19.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/YXC8Y)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com