Chloordioxide helpt niet tegen COVID-19 en kan zelfs gevaarlijk zijn

13.04.2021, 18:57 (CEST)

Op sociale media gaat een artikel rond waarin chloordioxine naar voren wordt geschoven als ultiem geneesmiddel tegen COVID-19 (hier gearchiveerd). Volgens het middel zou biofysicus Andreas Kalcker het sterftecijfer door COVID-19 teruggebracht hebben van meer dan honderd sterfgevallen per dag tot praktisch nul, in verschillende landen. Ook zou "de Nieuwe Wereld Orde" het middel proberen te verbergen voor de mensheid. Maar wat klopt er van dat verhaal?

BEOORDELING: Er klopt werkelijk niets van dat bericht. Er is geen enkel klinisch bewijs dat chloordioxide enige bescherming zou bieden tegen het coronavirus. Gezondheidsautoriteiten waarschuwen zelfs voor het middel. Bovendien staat de pagina die het bericht verspreid - Stop World Control - bekend om het verspreiden van complottistische en desinformatieve berichten.

FEITEN: Al sinds de ontdekking van het SARS-CoV-2-virus circuleren er zogenaamde wondermiddeltjes tegen COVID-19 op sociale media. Chloordioxide past perfect in dat rijtje. Verschillende (internationale) media berichtten in het verleden dat er geen enkel klinisch bewijs is dat het middel zou beschermen tegen het virus. Gezondheidsautoriteitenwaarschuwen zelfs voor het gebruik ervan.

Verder haalt het artikel en de bijgevoegde video een hoop arbitraire cijfers en statistieken aan die niet stroken met de werkelijkheid. Zo zouden er in Bolivië elke dag 100 mensen per dag sterven aan COVID-19. Enerzijds is dat onmogelijk te tellen door een gebrekkige rapportering, anderzijds meldde de statistieksite Worldometers nooit exact 100 sterftes per dag in Bolivia.

Hoewel het onduidelijk is wanneer de video exact is opgenomen, komt ook het moment van publicatie niet overeen met de statistieken van het dagelijks aantal overlijden in Bolivia. Op 11 april stierven er gemiddeld 14 mensen per dag. Ook andere beweringen, zoals dat "letterlijk iedere familie" in de stad Guayaquil besmet zou zijn, kloppen niet.

De website schuift Andreas Kalcker naar voren als expert en wetenschapper die met chloordioxide een ultieme remedie tegen COVID-19 ontdekte. Niet alleen werd die theorie rond chloordioxide al meermaals ontkracht, ook werd de video van Kalcker al verschillende keren door onafhankelijke factcheckers naar de prullemand verwezen. 

Het is ook niet de eerste keer dat de pagina "Stop World Control" het onderwerp is van een factcheck. Ook dpa nam al berichten van de website onder de loep. Ook dit bericht wordt beoordeeld als onwaar.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/groups/561782867713390/permalink/871267776764896/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/9D8ws)

Artikel Stop World Control: https://www.stopworldcontrol.com/nl/chloordioxide/?fbclid=IwAR3KBCw3bdAvCuxQQKNXx8Bhpu6AjwTMWvYP_E-3hOVADhSglrZX6aAzQVU (gearchiveerd: http://dpaq.de/KT6TY)

FDA advies: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/danger-dont-drink-miracle-mineral-solution-or-similar-products (gearchiveerd: http://dpaq.de/E4tTG)

Artikel Knack: https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/mythes-over-het-coronavirus-deze-7-adviezen-moet-u-vooral-niet-geloven/article-normal-1575581.html?cookie_check=1584521790 (gearchiveerd: http://dpaq.de/ZMvPp)

Artikel RTBF: https://www.rtbf.be/info/dossier/epidemie-de-coronavirus/detail_coronavirus-le-vrai-et-le-faux-des-rumeurs-et-idees-recues-sur-le-covid-19?id=10441926 (gearchiveerd: http://dpaq.de/p9W9X)

Artikel Washington Post: https://www.washingtonpost.com/lifestyle/wellness/cures-coronavirus-myths-garlic-silver-bleach/2020/03/09/04ec9fa6-6234-11ea-845d-e35b0234b136_story.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/tkdwO)

Factcheck dpa: https://dpa-factchecking.com/netherlands/201006-99-849307/

Worldometers: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bolivia/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/buD5h)

Rumble publicatie video: https://rumble.com/vfkjo7-100-genezing-voor-covid-19-door-andreas-kalcker.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/t4bPf)

Factcheck Maldita: https://maldita.es/malditaciencia/20210409/mms-clorito-sodio-coronavirus-cientifico-aleman-cura/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/dw3x0)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com