Foto van ontijzing windturbines komt uit Zweden

17.02.2021, 13:53 (CET)

Op sociale media wordt een foto gedeeld van een helikopter die bezig is om het ijs op een windturbine te verwijderen. In de afbeelding staat ook de tekst: "Winter in Duitsland is, wanneer door kerosine aangedreven propellors opstijgen om chemische middelen te sproeien, opdat de ecologische propellors weer gaan draaien…". (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: Deze foto is niet genomen in Duitsland, maar in Zweden. In Duitsland worden windturbines meestal niet ontijsd. Ook worden er op de foto geen chemische middelen gebruikt bij het ontijzen.

FEITEN: De afbeelding van de helikopter die een vloeistof over de windturbine spuit is te zien bij een artikel uit 2015 van de website van ‘Ny Teknik’, een Zweeds weekblad over energie en technologie. Volgens het bijschrift is de foto gemaakt tijdens een test in het windmolenpark Uljabuouda, in Zweeds lapland.

De foto is ook te zien op de voorkant van een rapport uit 2016, van het onderzoeksinstituut Energiforsk. Hierin worden de tests beschreven van de techniek om met helikopters en heet water de windturbines te ontijzen. Zo kunnen de windturbines blijven draaien, ook met erg koud weer.

Van het gebruik van chemische middelen is geen sprake, vermeldt het rapport van Energiforsk. Bij het ontijzen van de windturbines is alleen heet water toegestaan. Er komen geen chemicaliën of andere toevoegingen, zoals zout, aan te pas. Dit is niet toegestaan vanwege milieurichtlijnen.

In Duitsland wordt deze methode niet gebruikt, bevestigt Philip Matthiessen van de Duitse Vereniging voor Windenergie aan dpa. Bij normale weersomstandigheden, ook in de winter, komt het in Duitsland namelijk zelden voor dat de systemen van de windturbines bevriezen en moeten worden stilgezet, aldus Matthiessen.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/karin.philipp.501/posts/889940588427246
(gearchiveerd: http://dpaq.de/Tw0wt )

Zweeds artikel over ontijzing Uljabuouda: https://www.nyteknik.se/energi/helikopter-stralen-ar-nya-vapnet-mot-isen-6395827
(gearchiveerd: http://dpaq.de/c0LNL )

Zweeds rapport: https://energiforskmedia.blob.core.windows.net/media/21261/airborne-de-icing-solutions-for-wind-turbines-energiforskrapport-2016-300.pdf
(gearchiveerd: http://dpaq.de/Hqm4c )

Over Energiforsk: https://energiforsk.se/en/about/
(gearchiveerd: http://dpaq.de/nbC24 )

Over Duitse vereniging voor windenergie: https://www.wind-energie.de/english/association/
(gearchiveerd: http://dpaq.de/Hv7ol )

Duitse dpa-factcheck: https://dpa-factchecking.com/germany/210212-99-412137/

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com