Collage toont twee verschillende personen die gevaccineerd worden

18.01.2021, 11:10 (CET)

Een collage van twee artikels moet aantonen dat zorgverlener Sanna Elkadiri mogelijk twee vaccins heeft gekregen (hier gearchiveerd). Elkadiri, die als eerste Nederlandse vrouw een vaccin tegen COVID-19 toegediend kreeg, zou in een Duits artikel te zien zijn in andere kledij. "Vreemd 2 x vaccins 1 in duitsland en 1 in nederland we worden echt voor de gek gehouden", schrijft een man op Facebook, maar klopt dat wel?

BEOORDELING: De vrouwen op de foto's zijn twee verschillende personen. Dat is duidelijk zichtbaar in de livestream van de gebeurtenis op de Nederlandse publieke omroep NOS. Er is ook geen enkele reden om aan te nemen dat het over eenzelfde persoon zou gaan. Het bericht is daarom onjuist.

FEITEN: Op 7 januari 2021 plaatst een man op Facebook een collage waarin twee vrouwen een vaccinatieprik krijgen toegediend. Volgens de man zouden de twee vrouwen eigenlijk éénzelfde vrouw zijn, die meermaals een vaccin toegediend kreeg. "Vreemd dat Sanna in de Duitse media in eens een andere kleding aanheeft", schrijft de man in een Facebookbericht. Alleen houdt die bewering weinig steek.

Een dag eerder, op 6 januari, werd in de Nederlandse gemeente Veghel het eerste vaccin tegen COVID-19 toegediend. Hoewel beide vrouwen behoren tot de eerste groep zorgverleners die een vaccin kregen, gaat het niet om dezelfde persoon. Dat is duidelijk te zien op de live-uitzending van de Nederlandse publieke omroep NOS. Tijdens die uitzending krijgen verschillende mensen een vaccin, Sanna Elkadiri kwam als eerste aan de beurt (vanaf 21:45). De tweede vrouw volgde pas later (vanaf 26:12). Volgens de NOS werden er op die dag in Veghel 36 mensen ingeënt.

Ook valt dat uit de artikels af te leiden, aangezien de fotoreeks vaak samen wordt gebruikt. Heel wat internationale nieuwssites tonen die foto's: éérst die van Elkadiri, gevolgd door andere gevaccineerden. Bovendien is het getoonde artikel afkomstig van een liveblog van de Zwitserse (en niet Duitse) nieuwssite Watson. Desinformatie over het eerste coronavaccin in Nederland is bovendien niet zeldzaam: dpa onderzocht op 9 januari al beweringen over Sanna Elkadiri.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/hayo.rademaker.1/posts/3603418303067499 (gearchiveerd: http://dpaq.de/FBTVg)

Bericht op Facebook 2: https://www.facebook.com/TerrorNijntje/posts/1886448928175075 (gearchiveerd: http://dpaq.de/gkmL1)

Vaccinatie NOS YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=0vycMnJNNeo (gearchiveerd: http://dpaq.de/nKnq0)

Artikel Clickorlando.com: https://www.clickorlando.com/business/2021/01/06/dutch-begin-covid-19-vaccinations-last-eu-nation-to-do-so/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/XI6xI)

Artikel Baynews9: www.baynews9.com/fl/tampa/ap-top-news/2021/01/06/dutch-begin-covid-19-vaccinations-last-eu-nation-to-do-so (gearchiveerd: http://dpaq.de/Z6KBE)

dpa factcheck: https://dpa-factchecking.com/netherlands/210107-99-931780/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com