Vrouw die eerste Nederlandse vaccinatie kreeg, werkt echt in de zorg

09.01.2021, 08:13 (CET)

"Sanna is geen zorgkundige, maar een actrice." Die bewering gaat rond op sociale media over de vrouw die als eerste in Nederland werd gevaccineerd tegen besmetting met het coronavirus. Ook wordt beweerd dat op 10 april 2020 al was afgesproken dat Sanna Elkadiri de eerste gevaccineerde zou worden. Verschillende facebookgebruikers delen een afbeelding met deze claim. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: Deze beweringen kloppen niet. Sanna Elkadiri, de persoon die het eerste Covid-19 vaccin van Nederland kreeg, is wel degelijk een zorgmedewerker. In april kwam zij wel al in de media in relatie tot het coronavirus. Toen werd er daarentegen nog niets gezegd over vaccineren.

FEITEN: Sanna Elkadiri werkt al enkele jaren in verzorgingshuis Het Wereldhuis, een onderdeel van Zorggroep Elde Maasduinen. De Zorggroep bevestigt dat Elkadiri voor de organisatie werkt in een bericht over haar vaccinatie.

Dat Elkadiri al meerdere jaren in dit verzorgingshuis werkt, blijkt uit een interview dat zij in februari 2018 gaf in het vakblad van ActiZ, de branchevereniging voor zorgorganisaties. In het artikel vertelt Elkadiri dat ze op dat moment al bijna vijf jaar in Het Wereldhuis werkzaam is als verzorgende IG.

De Facebookpost beweert ook: "Ze laten als eerst een allochtoon vaccineren omdat heel veel allochtonen tegen het vacin zijn. Kijk naar de datums dit is al eerder besproken met haar. Op 10 april wisten ze al dat ze haar als eerste gingen laten ‘vaccineren’". Hierbij haalt de gebruiker twee krantenartikelen aan: een artikel van NRC Handelsblad van 1 mei 2019 en een artikel van BN De Stem van 10 april 2020.

Het NRC-artikel heeft de kop ‘Het grote taboe bij moslims op het verzorgingstehuis’ en is een reportage die is geschreven over de afdeling waar Elkadiri op dat moment werkt. In het artikel staat geen enkele verwijzing naar vaccinaties of het coronavirus. Elkadiri komt in dit artikel wel aan het woord over haar werk als verzorgende.

Het artikel van BN De Stem is geschreven naar aanleiding van een reportage van Nieuwsuur uit april 2020 over een corona-uitbraak in verzorgingshuis Het Wereldhuis. Ook in deze reportage, en het BN De Stem-artikel dat daaruit voortkwam, komt Elkadiri aan het woord. Zij spreekt daarbij over de uitbraak op haar afdeling. Er wordt nog met geen woord gesproken over vaccinaties.

--

Links:

Facebookpost:
https://www.facebook.com/massDus/posts/3979481902064673
(gearchiveerd: http://dpaq.de/9oJU7)

Over Het Wereldhuis en Zorggroep Elde Maasduinen:
https://zgem.nl/zorglocaties/het-wereldhuis/
(gearchiveerd: http://dpaq.de/WAUUM)

Nieuwsbericht Zorggroep Elde Maasduinen over vaccinatie Elkadiri:
https://zgem.nl/eerste-coronavaccinatie-voor-medewerker-zorggroep-elde-maasduinen/ 
(gearchiveerd: http://dpaq.de/Vbw9h)

Interview met Elkadiri in magazine ActiZ:
http://dpaq.de/tUwHE
(gearchiveerd: https://archive.vn/k15jZ)

Beschrijving functie 'verzorgende IG':
https://www.ontdekdeouderenzorg.nl/verzorgende-ig
(gearchiveerd: http://dpaq.de/MwyDu)

NRC Handelsblad artikel (1 mei 2019):
http://dpaq.de/9CeIS
(gearchiveerd: http://dpaq.de/74Lln)

BN De Stem artikel (10 april 2020):
https://dpaq.de/F0NAM
(gearchiveerd: https://archive.vn/oGWU1)

Reportage Nieuwsuur Het Wereldhuis:
https://dpaq.de/Z2GP1
(gearchiveerd: http://dpaq.de/EDT2Y)

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com