Er zit geen Pancuronium bromide in het coronavaccin van Pfizer

04.01.2021, 15:29 (CET)

"1 van de stoffen die je binnen krijgt als je het vaccin neemt is pancorium (sic) bromide. Dat is tevens 1 van de bestanddelen van een dodelijke injectie!!!!!" Schrijft een Facebookgebruikster over het coronavaccin van farmaceut Pfizer (gearchiveerd). Maar klopt dat?

BEOORDELING: Er zit geen pancuronium bromide in het coronavaccin van Pfizer. Het middel maakt inderdaad deel uit van de dodelijke injectie die in de VS wordt gebruikt om de doodstraf uit te voeren.

FEITEN: Pancuronium, ook gekend onder de merknaam Pavulon, is een spierverlammer. Het wordt gebruikt als verdoving bij bepaalde operaties en bij euthanasie. Het is inderdaad een van de middelen die worden gebruikt in de dodelijke injectie bij het uitvoeren van de doodstraf in de VS.

Maar als men de ingrediëntenlijst van het Pfizer-coronavaccin erbij neemt is pancurium nergens te bespeuren. Wat wel in het vaccin zit is 0.01 milligram kaliumchloride, een stabiliserend zout. Het is ook een van de medicijnen in de dodelijke injectie. Maar kaliumchloride maakt een vaccin juist veiliger, niet dodelijk. Het zit hem allemaal in de dosering, zoals te lezen is in deze dpa-factcheck

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/ilona.stevelmansruijters/posts/3586817008022303 (geachiveerd: http://dpaq.de/kaiAr )

Over pancuronium/Pavulon:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538346/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/7nLXH)

https://www.knmp.nl/downloads/keuze-spierrelaxans.pdf/view

Dpa factcheck over kaliumbromide in coronavaccin van Pfizer: https://dpa-factchecking.com/netherlands/201228-99-830392/

Over doodstraf via lethale injectie in de VS: https://www.researchgate.net/publication/23489386_Issues_Surrounding_Lethal_Injection_as_a_Means_of_Capital_Punishment (gearchiveerd: http://dpaq.de/YOmdF)

Brief Pfizer aan FDA exacte ingrediënten COVID-19 vaccin: https://www.fda.gov/media/144412/download (gearchiveerd: http://dpaq.de/Ng8MY)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com