Kaliumchloride maakt vaccin juist veiliger

28.12.2020, 17:34 (CET)

"Potassium chloride stopt het hart en dat zit in het Pfizer "corona" vaccin????" schrijft een Facebookgebruikster (gearchiveerd). Daarnaast deelt ze twee screenshots, een met de ingrediënten van het coronavaccin van farmaceut Pfizer-BioNTech, en eentje van Wikipedia, waarop te lezen staat dat potassium chloride wordt gebruikt om de doodstraf uit te voeren via lethale injectie. Maar moeten we het coronavaccin dan inderdaad vrezen?

BEOORDELING: De post is misleidend. Potassium chloride of kaliumchloride is één van de ingrediënten van het coronavaccin en kan hartfalen veroorzaken. Maar die twee correcte feiten maken het coronavaccin niet onveilig.

FEITEN: Potassium chloride, of kaliumchloride in het Nederlands, is het chloridezout van het mineraal kalium. Het speelt onder andere een rol bij het regelen van de bloeddruk en de vochtbalans. Het komt, samen met natrium, voor in zowat alle voedingsmiddelen. Kaliumchloride staat ook op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.

Het is inderdaad een van de ingrediënten in het coronavaccin van farmaceut Pfizer-BioNTech. "Je kan niet iemand injecteren met puur water, dan zouden hun cellen barsten. Dus maak je een gebalanceerde zoutoplossing dat gelijkaardig is aan bloed. Zo is het onschadelijk", verduidelijkt immunoloog Adrian Liston, verbonden aan het Babraham Institute in Cambridge in het VK.

Eén dosis van het COVID-19 vaccin bevat 0,01 milligram kaliumchloride. Dat schrijft Pfizer in een brief naar het federale Amerikaanse medicijnenagentschap FDA. "Dat is ongeveer even veel kalium als in één enkele traan. Het is 1% van de hoeveelheid kalium in een glas kraanwater", vertelt Liston. Ter vergelijking: de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kalium is 3,500 tot 4000 mg per dag.

Maar het kan ook nog een ander doel dienen: kaliumchloride is een van de drie geneesmiddelen die doorgaans worden gebruikt voor de doodstraf via dodelijke injectie in de VS. Het zorgt ervoor dat het hart stopt met slaan. Gemiddeld is voor een grote diersoort, waaronder de mens, een dosis van 1 tot 2 mmol/kg potassium chloride onder algemene verdoving dodelijk. Omgerekend naar miligram moet een dodelijke dosering 75 tot 150 miligram kaliumchloride per kilogram lichaamsgewicht bevatten. "Een dodelijke injectie is ongeveer 8000 miligram kaliumchloride", vertelt Liston.

Hoe kan dat dan dodelijk zijn? "Het feit dat het een injectie is," zegt Liston. "Het lichaam kan kalium en sodium input goed balanceren, en de surplus wordt weggefilterd door de nieren. Een injectie brengt het allemaal ineens in de bloedbaan, voor de nieren de kans hebben om het te verwerken. Daarnaast is het dodelijke aspect niet de kalium zelf, maar het gebrek aan natrium om het te balanceren. In voedsel en vaccins zit een mix van kalium en natrium. En inderdaad: er zit ook 0,36 miligram natriumchloride in het COVID-19 vaccin.

Het is dus niet omdat hetzelfde middel meerdere doelen kan dienen, afhankelijk van de dosering en manier van toediening, dat het steeds hetzelfde effect zal hebben. De vergelijking slaat dan ook nergens op en is misleidend.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/cisca.vanderheide.1/posts/150950816805532 (gearchiveerd: http://dpaq.de/kW5kC)

Kalium: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kalium.aspx (gearchiveerd: http://dpaq.de/Evy3d)

Kaliumchloride (oraal geneesmiddel): https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/k/kaliumchloride__oraal_ (gearchiveerd: http://dpaq.de/w649K)

Lijst essentiële geneesmiddelen WHO: https://www.who.int/publications/i/item/WHOMVPEMPIAU2019.06

Over doodstraf via lethale injectie in de VS: https://www.researchgate.net/publication/23489386_Issues_Surrounding_Lethal_Injection_as_a_Means_of_Capital_Punishment (gearchiveerd: http://dpaq.de/YOmdF)

https://www.medscape.com/viewarticle/556167_4 (gearchiveerd: http://dpaq.de/O4vjl)

https://research.wustl.edu/wp-content/uploads/2017/08/SOP-KCl.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/8DuBn)

Bijsluiter en info voor dokters COVID-19 vaccin Pfizer: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/941452/Information_for_healthcare_professionals.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/nTpKV)

Brief Pfizer aan FDA ingrediënten COVID-19 vaccin: https://www.fda.gov/media/144412/download (gearchiveerd: http://dpaq.de/Ng8MY)

Over Adrian Liston: https://www.babraham.ac.uk/our-research/lymphocyte/adrian-liston(gearchiveerd: http://dpaq.de/dxfQo)

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com