"Ernstig auto-ongeluk" in Heerenveen is klassieke vorm van internet oplichting

4.12.2020, 14:57 (CET)

Een Facebookbericht in een koopjesgroep in de gemeente Heerenveen bericht over een ernstig auto-ongeluk. "Veel mensen stierven. De politie is dringend op zoek naar de nabestaanden of familieleden van de 12 slachtoffers", valt er in het bericht te lezen. Verder wordt er een foto getoond van een compleet verwoeste auto, maar heeft het verkeersongeluk wel echt plaatsgevonden?

BEOORDELING: Neen, het bericht is een klassieke vorm van internetfraude. Op Facebook duiken regelmatig nepberichten op die een 'dodelijk verkeersongeluk' melden. De foto toont geen ongeval in Heerenveen, maar een ongeluk nabij de Franse stad Laon. Hoewel het om een ernstig ongeval ging (vier kinderen kwamen om), vielen er geen twaalf slachtoffers.

FEITEN: Het bericht in de groep 'Ik Geef Weg /Te Koop in Gem Heerenveen' is een veelvoorkomende oplichtingstechniek. Dpa maakte al verschillende factchecks over soortgelijke valse ongevallen, waarbij telkens dezelfde link zichtbaar is. De foto van het ongeval vond bovendien niet plaats nabij Heerenveen, maar op 28 juli 2020 nabij de Franse stad Laon. Dat toont onder meer een zoekopdracht naar de foto aan.

Het is bovendien erg onwaarschijnlijk dat het ongeval recent zou hebben plaatsgevonden, aangezien de media geen gelijkaardige berichten schrijft over het voorval. Een verkeersongeval waarbij twaalf slachtoffers vallen, zou logischerwijs alle nationale nieuwssites halen. Bij het ongeval in Laon kwamen vier kinderen om het leven.

Het Nationaal Cyber Security Centrum van het Ministerie van Justitie en Veiligheid waarschuwt dat men nooit moet klikken op links van onbekende afzenders. Ook de politie heeft een aparte pagina waarop wordt gewaarschuwd voor de gevaren van phishing.  

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/groups/652759208104077/permalink/3574920792554556/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/2qN6u)

Artikel La Voix Du Nord: https://www.lavoixdunord.fr/845236/article/2020-07-29/quatre-enfants-tues-dans-l-aisne-le-chauffeur-du-poids-lourd-aurait-perdu-le (gearchiveerd: http://dpaq.de/G8OnR)

Factcheck dpa: dpa-factchecking.com/netherlands/200807-99-82566/

Nationaal Cyber Security Centrum over phishing: https://www.ncsc.nl/onderwerpen/phishing (gearchiveerd: http://dpaq.de/NtCS8 )

Politie-pagina die waarschuwt voor phishing: https://www.politie.nl/themas/phishing.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/3O7x0)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com