Neen, er was geen ongeluk met 11 doden in of vlakbij Zoetermeer

07.08.2020, 16:59 (CEST)

Op marktplaats zoetermeer, een lokale nieuws- en uitwisselingssite voor het Zuid-Hollandse Zoetermeer op Facebook, is op 5 augustus 2020 een bericht met foto geplaatst. Volgens de auteur van de post is er net een ernstig ongeval gebeurd, waar meer dan 11 mensen zijn omgekomen. Ook zou de politie dringend op zoek zijn naar de families van de slachtoffers. Bij de post staat een link waarop je de foto's van het ongeval en een video van de slachtoffers zou kunnen zien.

BEOORDELING: Opgelet! Het bericht is een klassieke vorm van internetfraude of 'phishing' en dus niet waar. Wanneer je op de link klikt, krijg je een fake loginpagina van Facebook te zien. Vul je gegevens dus zeker niet in. Ook is de foto bijna acht jaar oud, en is er op die dag in of vlakbij Zoetemeer geen ongeluk met 11 doden gebeurd.

FEITEN: De link onderaan het bericht verwijst je door naar een valse loginpagina van Facebook. Vertrouw die in geen geval: cybercriminelen kunnen op die manier aan je gegevens geraken. De politie waarschuwt op een aparte pagina voor de gevaren van phishing, een vorm van internetfraude.

Bovendien heeft er in de periode rond 5 augustus 2020 geen dergelijk ongeluk plaatsgevonden in de omgeving van Zoetemeer. "Als dat het geval was, dan zouden we het wel weten", zegt een woordvoerder van de politie Haaglanden aan de redactie van dpa. Bovendien is het erg onwaarschijnlijk, aangezien een verkeersongeluk met 11 doden nationaal nieuws zou zijn. In de media valt er echter niets over te lezen.

De foto bij de post is afkomstig uit Le Republicain Lorrain, een regionaal dagblad dat in het oosten van Frankrijk verschijnt. De krant berichtte op 6 december 2012 over een ongeluk de dag ervoor op de weg tussen Nitting en Abreschviller, in de streek Pays de Sarrebourg in Lotharingen. Daar kwam bij een frontale botsing tussen twee personenauto’s in een bocht één persoon om het leven.

---

Links:

Facebook-post:
https://www.facebook.com/groups/383051621833625/permalink/1719380338200740/ (gearchiveerd: http://archive.vn/WiVTn)

Artikel in Républicain Lorrain;
https://www.republicain-lorrain.fr/moselle/2012/12/06/derapage-fatal-pour-un-jeune-de-19-ans (gearchiveerd: http://archive.vn/RNNi9)

Politie-pagina die waarschuwt voor phishing: https://www.politie.nl/themas/phishing.html (gearchiveerd: http://archive.vn/iExpp)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com