Melkert is niet voor vaccinatieplicht: "wettelijk onmogelijk"

14.09.2020, 17:56 (CEST)

In een post op Facebook wordt gesteld dat Ad Melkert, de voorzitter van het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), voorstander van een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel zou zijn: "Ad Melkert wil elke verpleegkundige verplichten zodra er een vaccin is deze te nemen of anders ontslag".

BEOORDELING: De stelling is fout. Melkert pleit niet voor een vaccinatieplicht, en dat zou ook "wettelijk onmogelijk" zijn.

FEITEN:  De woordvoerder van Melkert, Wouter van der Horst, noemt de stelling "onzin". Hij wijst erop dat in Nederland vaccinaties vrijwillig zijn en een vaccinatieplicht "wettelijk onmogelijk" is.

Dat geldt voor alle vaccinaties. De posting op Facebook lijkt te slaan op de door het nieuwe coronavirus veroorzaakte ziekte COVID-19: "zodra er een vaccin is". Aan een vaccin tegen COVID-19 wordt op tal van plaatsen in de wereld druk gewerkt, maar dat is er nog niet. Melkert heeft wel eerder een appèl doen uitgaan aan zorgpersoneel om de grieppriek te gaan halen om te zorgen dat de ziekenhuizen kunnen blijven draaien.

Zo zei hij begin september 2020 tegen de NOS over de griepprik: "Ik roep iedereen die in een ziekenhuis werkt op zich te laten vaccineren. Voor zichzelf en voor anderen." Melkert maakt zich zorgen dat er tijdens een "tweede golf" van COVID-19 veel zorgpersoneel kan uitvallen door griep.

Maar voor beide ziektes, COVID-19 en griep, geldt dat Melkert nooit een vaccinatieplicht heeft bepleit. Dergelijke berichten zijn "onzin" en het is een "schande" dat zij steeds weer worden herhaald, aldus zijn woordvoerder.

In een eerdere factcheck heeft dpa al uitgelegd dat alle vaccinaties in Nederland vrijwillig zijn en dat er geen plannen zijn om daar verandering in te brengen.

---

Links:

Facebook-post: https://www.facebook.com/pieter.oost/posts/10217596030084987 (gearchiveerd: https://archive.vn/p0Drk)

Website NVZ: https://nvz-ziekenhuizen.nl/bestuur (gearchiveerd: https://archive.vn/NZQHh)

LinkedIn-profiel woordvoerder Melkert: https://www.linkedin.com/in/wouter-van-der-horst-41548527/(gearchiveerd: https://archive.vn/G8qup)

Interview NOS met Melkert: https://www.nporadio1.nl/binnenland/26216-melkert-voorzitter-ziekenhuisbranche-aan-hoekstra-staak-verzet-en-geef-iedereen-die-zorgbonus(gearchiveerd: https://archive.vn/tpz4F)

Juridische informatie over het Rijksvaccinatieprogramma en de instemming met inentingen: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/over-het-programma/juridische-informatie (gearchiveerd: http://archive.vn/lDO3j)

Door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) anbevolen website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie om de voortvang van de ontwikkeling van een COVID-19-vaccin te volgen: https://www.knvm.org/vaccinologie/covid-19 (gearchiveerd: http://archive.vn/x0fFH)

Eerdere factcheck van dpa over vrijwilligheid vaccinaties: https://dpa-factchecking.com/netherlands/200515-99-70592/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com