Tweede Kamer heeft geen plannen voor vaccinatieplicht tegen COVID-19

15.05.2020, 14:03 (CEST)

Op het Nederlandse internet gaan ook half mei 2020 hevige discussies door over vermeende geheime plannen van de politiek voor de invoering van een vaccinatieplicht tegen COVID-19, die zou leiden tot het "einde van de democratie". (http://archive.vn/7ErBe)

BEOORDELING: Reeds eind april 2020 had een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het bestaan van deze plannen, die gebaseerd zouden zijn op een nieuwe richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), naar het rijk der fabelen verwezen. Zegslieden van de Tweede Kamer bevestigden half mei 2020 opnieuw dat er geen politieke plannen in de richting van een plicht tot inenting zijn.

FEITEN: Inentingen gebeuren in Nederland op vrijwillige basis, bij minderjarigen moeten de ouders ermee instemmen. Kinderen vanaf 12 jaar moeten zelf ook instemmen met de vaccinatie. Correcte informatie staat op de website van het Rijksvaccinatieprogramma, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Een nieuwe WHO-richtlijn over vaccinatieplicht bestaat niet. (https://rijksvaccinatieprogramma.nl/over-het-programma/juridische-informatie)  

Maatregelen van het ministerie van VWS worden voorbereid in de Tweede Kamer. Ook in de commissie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport van de volksvertegenwoordiging zijn half mei 2020  geen plannen voor een vaccinatieplicht bekend. Dit "komt niet vanuit de Kamer" en "zegt mij niets", aldus zegslieden van de Kamer na herhaaldelijke navraag via e-mail en telefoon.

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) controleert het beleid van de bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de commissie zijn alle politieke partijen vertegenwoordigd. (https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/commissies/vws/samenstelling)

---
Links:

Facebook-post van half mei 2020:
https://www.facebook.com/groups/885736278556176/permalink/919499751846495/
(gearchiveerd: http://archive.vn/7ErBe)

Juridische informatie over het Rijksvaccinatieprogramma en de instemming met inentingen: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/over-het-programma/juridische-informatie (gearchiveerd: http://archive.vn/lDO3j)

Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer:
https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/commissies/vws/samenstelling (gearchiveerd: http://archive.vn/k010q)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com