Misleidende video over verplichte vaccinatie in Nederland gedeeld op Facebook

25.08.2020, 16:41 (CEST)

In een post op Facebook wordt beweerd dat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) vaccinatie wil verplichten tegen het nieuwe coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. "Allemaal verplicht gevaccineerd", schrijft een man in de boventekst. In de bijgevoegde video valt een montage te zien van minister de Jonghe die enkele uitspraken doet over vaccinatie en wie er eerst gevaccineerd zou worden. Hij besluit de video met de uitspraak "uiteindelijk moeten we allemaal".

BEOORDELING: De bewering bovenaan de video is fout; volgens het ministerie is er tot op heden nog steeds geen plan om een vaccinatieplicht in te voeren. De video die wordt weergegeven, toont selectieve fragmenten uit een uitleg van minister De Jonge op YouTube en is dus misleidend.

FEITEN: Een woordvoerder van minister de Jonge bevestigt nog eens: "Een vaccin tegen het coronavirus gaat niet verplicht worden in Nederland." Zij wijst erop dat de CDA-bewindsman dat ook in een recent debat met de Tweede Kamer heeft gezegd. In een eerdere factcheck legde dpa al uit dat vaccinaties in Nederland altijd vrijwilllig zijn en dat er geen plannen zijn om alsnog enige vaccinatieplicht in te voeren.

De video werd initieel gepubliceerd door de Facebookpagina 'Nee tegen MSM'. Hoewel de montage van de video misleidend is, wordt minister de Jonge in die post correct geciteerd en zijn geen foute claims te lezen. In andere posts die de video delen, wordt er wél beweerd dat de minister zou aanwijzen op een verplichte vaccinatie.

De fragmenten zijn afkomstig uit een informeel interview dat De Jonge gaf aan Philadelphia en dat op Youtube staat. De Jonge voert met bewoners een informeel gesprek over wat de Nederlandse bevolking zou moeten doen om de COVID-19-pandemie te beteugelen. Zijn "Uiteindelijk moeten we allemaal!" is een moreel appel in een informele dialoog.

De woordvoerder van de minister zegt hier dan ook over: "De minister bedoelt hier te zeggen dat bij een vaccinatiestrategie gekeken wordt wie er als beste als eerste aan de beurt kan komen, zoals ouderen of anderen met een kwetsbare gezondheid. Maar uiteindelijk is het vaccin er voor iedereen. Dat wil niet zeggen dat het ook verplicht wordt."

Uit het politieke debat van de afgelopen jaren blijkt daarnaast dat een vaccinatieplicht (voor enige ziekte) in Nederland ook geen kans maakt om door het parlement te worden goedgekeurd. De partijen ChristenUnie en SGP zijn om religieuze redenen tegen.

Het Rijksvaccinatieprogramma heeft op zijn website de belangrijkste stappen van de beleidsmatige, politieke en wetenschappelijke discussie over vaccinatieplicht van de afgelopen jaren samengevat. Het feitenoverzicht komt tot de conclusie dat vaccinatieplicht in Nederland niet nodig is. Nederland kan trots zijn op een goedwerkend systeem van vrijwillige vaccinatie dat zonder enige juridische dwang voor voldoende groepsimmuniteit zorgt.

Ten slotte is er nog helemaal geen vaccin tegen het nieuwe coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er op 25 augustus in totaal 31 kandidaat-ontwikkelaars bezig met klinische testen, waarvan nog geen enkel vaccin officieel is goedgekeurd. Ook de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie houdt hiervan een overzicht bij."

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/johan.vandervoort.528/posts/343213846838543 (gearchiveerd: http://dpaq.de/vL5uE)

Facebook-post:https://www.facebook.com/watch/?v=340845416586001 (gearchiveerd: https://perma.cc/X8NZ-CC76)

Oorspronkelijke video: https://www.youtube.com/watch?v=A4obEjY3c9s (gearchiveerd: http://dpaq.de/JAzmh)

Website keten zorginstelligen Philadelphia: https://www.philadelphia.nl/home(gearchiveerd: http://archive.vn/5WkbV)

Eeerdere dpa factcheck over vaccinatieplicht in Nederland: https://dpa-factchecking.com/netherlands/200515-99-70592/

Feitenoverzicht van het Rijksvaccinatieprogramma over de discussie over vaccinatieplicht: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/sites/default/files/2018-04/Vaccinatieplicht.........%20-%20Roland%20Pierik_0.pdf(gearchiveerd: http://archive.vn/ZIkrB)

SGP-standpunt tegen vaccinatieplicht: https://www.sgp.nl/actueel/sgp-wil-op-geen-enkele-manier-dwang-bij-vaccinatie/1031 (gearchiveerd: http://archive.vn/31sh0)

Standpunt ChristenUnie tegen vaccinatiedwang op "bijbelse gronden": https://www.christenunie.nl/k/n8447/news/view/565225/59042/vaccinatiedwang-is-democratische-luiheid.htm (gearchiveerd: http://archive.vn/CrhET)

Artikel in Trouw over vaccinatieverplichting in de kinderopvang: https://www.trouw.nl/nieuws/vvd-en-sp-willen-verplichte-vaccinatie-voor-kinderen-in-de-opvang-plan-d66-uitgesteld~b6eb6831/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F (gearchiveerd: http://archive.vn/VEoJm)

Door RIVM anbevolen website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie om de voortvang van de ontwikkeling van een COVID-19-vaccin te volgen: https://www.knvm.org/vaccinologie/covid-19(gearchiveerd: http://archive.vn/x0fFH)

WHO vaccinontwikkeling: https://www.who.int/publications/m/item/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines (gearchiveerd: http://dpaq.de/vqVjV)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com