Mondkapjes helpen wél tegen corona en maken je niet ziek

05.08.2020, 16:38 (CEST)

Waarom wil je geen mondkapje dragen in de strijd tegen Corona? Dat is het onderwerp van een gedeelde facebookpost. Volgens het bericht zou het dragen van een mondmasker niet helpen tegen COVID-19, omdat de gaatjes in de stof te groot zijn om het virus tegen te houden. Verder zou het dragen van een mondmasker ronduit schadelijk zijn omdat je minder zuurstof krijgt. Dat maakt je dan weer vatbaarder maakt voor ziektes. Daarnaast adem je ook je eigen bacteriën in, waardoor je ziek wordt.

BEOORDELING: De beweringen zijn grotendeels fout. Je besmet jezelf niet door je eigen bacteriën in te ademen. Voor een gezond iemand heeft het dragen van een mondkapje geen invloed op de hoeveelheid zuurstof die hij of zij binnenkrijgt. Hoewel het inderdaad zo is dat mondkapjes niet perfect beschermen, hebben ze toch hun nut. 

FEITEN: Het is inderdaad zo dat mondmaskers niet gegarandeerd bescherming bieden, maar toch is het belangrijk om er een te dragen. "Een virus is microscopisch klein en kan in principe door de gaatjes van een masker vliegen", vertelt Steven Van Gucht, viroloog en hoofd van de dienst virale ziekten bij Sciensano. "Maar wat je uitspuwt is niet echt virus, maar druppels waarin mogelijk virus zit."

Toch benadrukt Van Gucht dat het belangrijk is om die druppels tegen te houden. "Met een mondmasker kan je 80 tot 90 procent van die druppels tegenhouden. Dat is winst en maakt dat er weer een aantal mensen minder besmet zullen worden. Elke barrière is belangrijk." Het ene mondkapje is het andere niet, zo zegt Loes Hartman, communicatiemedewerker bij het RIVM. "De kwaliteit van de gebruikte materialen beïnvloeden de pasvorm en hoe het masker filtert. Samen met het draagcomfort spelen die zaken allemaal een rol bij de beschermingsgraad."

Het klopt niet dat je door een mondmasker te dragen minder zuurstof binnenkrijgt. Volgens Van Gucht heeft het masker daar geen effect op. "Voor een gezond iemand is er geen enkel risico voor je gezondheid. Het kan ons een benauwd gevoel geven, waardoor we sneller en oppervlakkiger ademen, maar dat is mentaal en niet fysiek." Je krijgt dus voldoende zuurstof, in tegenstelling tot wat de post beweert. "Het is bovendien een raar argument. Wat dan met mensen in de zorg?", vult Hartman aan. "Dan zouden zij ook niet kunnen ademen terwijl dat wel prima lukt."

Je eigen bacteriën moet je evenmin vrezen. Dat werd ook al eerder aangetoond, onder andere door dpa. "Je ademt hoe dan ook steeds je eigen bacteriën in, met of zonder mondkapje", aldus Van Gucht. "Die zitten in je mond en meestal zijn het ook goede bacteriën. Het maakt dus absoluut niet uit en je zal jezelf zeker niet besmetten met je eigen bacteriën." Wel moeten je handen steeds proper gewassen zijn voordat je een mondkapje aanraakt en moet je het elke dag vervangen. "Je wil vermijden dat je met je handen aan een 'vies' mondkapje zit, om vervolgens zo via je handen bacteriën of virus te verspreiden in je omgeving", besluit Hartman. Je loopt dus geen gevaar om jezelf te besmetten met je eigen bacteriën, in tegenstelling tot wat de post zegt.

---
Links:

Facebookpost I: https://www.facebook.com/Viruswaarheid/posts/165563571845050 (gearchiveerd: http://dpaq.de/8a7Tv)

Facebookpost II: https://www.facebook.com/100006782040603/posts/2757697281132980/?d=n (gearchiveerd: http://dpaq.de/mrvpx)

Factcheck dpa: https://dpa-factchecking.com/netherlands/200619-99-488141/

Over Steven Van Gucht: https://www.sciensano.be/nl/people/steven-van-gucht (gearchiveerd: http://dpaq.de/jCoXp)

Sciensano: https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/coronavirus (gearchiveerd: http://dpaq.de/7dksW)

RIVM handleiding over gebruik van mondkapjes in openbare ruimten: https://www.rivm.nl/documenten/covid-19-toepassing-mondneusmakers-openbare-ruimten (gearchiveerd: http://dpaq.de/hZVxi)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com