5G is nog niet "in heel Nederland aan van alle providers"

31.07.2020, 13:34 (CEST)

In een Facebook-post wordt op 28 juli 2020 beweerd: "Morgen gaat 5G aan in heel NL van alle providers." En de vraag wordt gesteld: "Het begin van nieuwe ziekenhuisopnames?"

BEOORDELING: De stelling is fout. Van landelijke dekking kan nog geen sprake zijn.

FEITEN: Er zijn drie grote telecomproviders die bij een recente veiling frequenties voor 5G hebben weten te bemachtigen: Voormalig staatsbedrijf kpn, VodafoneZiggo en T-Mobile.

Kpn kan zijn klanten nog maar in een beperkt deel van Nederland de nieuwe technologie aanbieden, vooral in de Randstad en delen van Noord-Brabant, zoals blijkt uit de 5G-dekkingskaart van het voormalige staatsbedrijf. Grote delen van Nederland – de hele noordelijke provincies Friesland en Gelderland en het overgrote deel van het oosten van het land – zijn nog witte plekken op de 5G-kaart.

VodafoneZiggo schermt ermee dat het zijn klanten als eerste een landelijk 5G-netwerk kan aanbieden. Maar het bedrijf geeft tevens toe dat het inmiddels pas "ruim 80 procent" van de Nederlanders binnenshuis 5G kan bieden, aldus een persbericht deze week. De bij het persbericht gevoegde dekkingskaart vertoont behoorlijk wat witte plekken in landelijk gebied.

T-mobile heeft zijn 5G-netwerk tijdens een ceremonie in Den Haag ingeschakeld, de nieuwe technologie is nu in "het grootste gedeelte van Nederland" beschikbaar, maar de landelijke uitrol zal pas aan het einde van het jaar zijn voltooid, aldus een persbericht deze week.

Op de markt voor mobiele telefonie wordt in Nederland toezicht gehouden door het Agentschap Telecom, dat onderdeel is van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Een woordvoerder van het Agentschap wijst erop dat informatie over alle telecombedrijven opvraagbaar is op de website van de Autoriteit Consument en Markt. Slechts de drie bedrijven die een 5G-frequentie hebben weten te bemachtigen, beschikken ook over de nodige technische infrastructuur, d.w.z. een landelijk netwerk van zendmasten. De overige ongeveer veertig bedrijven die mobiele telefonie aanbieden, moeten gebruik maken van de infrastructuur van de "grote 3".

Over de mogelijke gevaren van 5G wordt al jaren gediscussieerd, zoals dpa in eerdere factcheck uitlegde: "De effecten van 5G, een nieuwe technologie, zijn nog niet onderzocht op basis van een grote hoeveelheid gegevens uit de praktijk, zoals bij ander wetenschappelijk onderzoek. Experts wijzen er echter op [...] dat er strenge stralingsnormen zijn om de gezondheid van de burger te borgen en dat die grenswaarden in het normale dagelijkse leven niet worden overschreden."

Het onderdeel "Het begin van nieuwe ziekenhuisopnames?" van de Facebook-post is dan ook voorzien van een vraagteken.

---

Links:

Facebook-post:

https://www.facebook.com/waarheidsvinder/posts/10158660723084939

(gearchiveerd:  http://archive.vn/HbZtv )

Persbericht “KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo verwerven frequenties via Multibandveiling” van het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat van 21 juli 2020:

https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/multibandveiling/nieuws/2020/07/21/kpn-t-mobile-en-vodafoneziggo-verwerven-frequenties-via-multibandveiling

(gearchiveerd: http://archive.vn/UrRya  )

5G-dekkingkaart kpn (stand op 31 juli 2020):

https://www.kpn.com/zakelijk/5g.htm

Persbericht VodafoneZiggo van 21 juli 2020:

https://www.vodafoneziggo.nl/nieuws/vodafone-biedt-klanten-nu-als-eerste-landelijk-5g/

(gearchiveerd: http://archive.vn/zf8MQ  )

Persbericht T-Mobile Nederland van 28 juli 2020:

https://newsroom.t-mobile.nl/5g-is-hier/

(gearchiveerd: http://archive.vn/njTj8  )

Agentschap Telecom:

https://www.agentschaptelecom.nl/contact

Website van de Autoriteit Consument en Markt met informatie over alle telecombedrijven:

https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/telecommunicatie/registraties/geregistreerde-ondernemingen/resultaat

Eerdere dpa-factcheck over de veronderstelde gevaren van 5G:

https://dpa-factchecking.com/netherlands/200722-99-886589/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com