Cartoon over toetreden NAVO

Voorpagina van Duitse krant over Zelensky en NAVO is nep

17.07.2023, 17:00 (CEST)

Over president Zelensky is al talloze inkt gevloeid sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Nu zou de Duitse zakenkrant Handelsblatt een kritische voorpagina aan hem gewijd hebben. Of toch niet?

"Een verhaal zonder einde. Het is tijd om onze opvattingen over de intellectuele capaciteiten van de Oekraïense president te herzien." Dat zou het Duitse zakenkrant Handelsblatt op zijn voorpagina gezet hebben. Vergezeld van een cartoon van de Oekraïens president Zelensky die een open NAVO-deur najaagt als een paard een wortel. Een cartooneske versie van Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, kijkt toe op de achtergrond. Is deze voorpagina echt?

Beoordeling

Deze voorpagina van Handelsblatt is nep. In werkelijkheid stond de CEO van Microsoft op de cover van de recentste weekendeditie.

Feiten

De voorpagina zou die van het weekend van 14 tot en met 16 juli moeten zijn, zoals links boven op de voorpagina die op Facebook gedeeld wordt te zien is. Op de website van Handelsblatt zijn de voorpagina's te bekijken. Wat blijkt? Op de voorpagina van de laatste weekendeditie staat helemaal geen cartoon van Zelensky. De cover is gewijd aan Microsoft en hoe het bedrijf zich met de hulp van artificiële intelligentie aan het heruitvinden is. De man op voorpagina is Satya Nadella, de CEO van Microsoft.

Een blik naar de andere voorpagina's leert al snel dat er ook in de vorige edities geen speur van deze Zelensky cartoon te vinden is.

Alles wijst er dus op dat de voorpagina nep is. De krant liet op Twitter het volgende weten: "De laatste tijd circuleren er steeds meer valse voorpagina's. Ook wij van Handelsblatt krijgen hiermee te maken. Vandaar een opmerking: je kan de voorpagina's van onze jongste editie steeds hier vinden". Met de 'hier' verwijzen ze naar hun website.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) kwam dergelijke vervalsingen ook al eerder tegen en schreef erover, waaronder een neppe Charli Hebdo-cover van Zelensky.

NAVO-top in Vilnius

De nepvoorpagina kwam er waarschijnlijk naar aanleiding van de bijeenkomst van de NAVO en Oekraïne op 12 juli in Vilnius. Daar vond een NAVO-top plaats. De exacte oorsprong van de vervalsing kon dpa niet met zekerheid vaststellen. Een reverse image search toont verschillende resultaten op Russische websites vanaf 12 juli, waaronder op het populaire sociale mediaplatform VK. Van daar verspreidde de vervalsing naar verschillende landen, waaronder nu ook België.

(Stand van zaken: 17.07.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Overzichtspagina met voorpagina's Handelsblatt (gearchiveerd)

Voorpagina Handelsblatt 14 juli 2023 (gearchiveerd)

Over Satya Nadella (gearchiveerd)

Tweet Handelsblatt (gearchiveerd)

Dpa factchecks hier, hier en hier

Over de NAVO-top in Vilnius (gearchiveerd)

Resultaten reverse image search via Google (gearchiveerd)

Voorbeeld op Russische website en VK (hier en hier gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.