Niet echt van Stern

Tijdschriftcover over Ursula von der Leyen is vervalst

11.10.2022, 16:43 (CEST)

Ursula von der Leyen is als Europese Commissievoorzitter een machtige vrouw. Maar is ze de 'meest criminele vrouw van Europa'? Dit is wat er op een gemanipuleerde voorkant van magazine Stern staat.

Een vermeende voorpagina van het Duitse tijdschrift Stern doet ook buiten de Duitse grenzen de ronde online (hier, hier en hier). Op de cover zou Ursula von der Leyen prijken met het onderschrift 'de meest criminele vrouw van Europa'. De voorzitter van de Europese Commissie wordt bovendien een 'ultraglobalist' genoemd, die 'met hulp van de WEF-fascisten, Europa in een totalitaire staat transformeert'.

Beoordeling

De tijdschriftcover is nep. Het huidige nummer heeft een andere titel. De voorpagina van 22 september, diende waarschijnlijk als sjabloon voor de vervalsing.

Feiten

'Hoe onze ideale wereld uiteenvalt'. Dat is de echte titel van het meest recente uitgave van het Duitse weekblad Stern. Op geen enkele plek wordt Ursula von der Leyen hier de 'meest criminele vrouw' genoemd.

Het gaat in de Facebookposts dan ook om een vervalsing die online wordt verspreid. In deze versie is onder het logo van Stern de foto te zien van Richard David Precht, een Duitse filosoof en auteur. Dit komt exact overeen met de cover van de Stern-editie van week 39 (eind september 2022).

Op deze echte omslag staat de Italiaanse Giorgia Meloni, met de tekst 'De gevaarlijkste vrouw van Europa'. Daaronder staat ook 'Post-fascist Giorgia Meloni kan met de hulp van Poetin-vrienden de verkiezingen in Italië winnen'. Dit kent tekstueel dus gelijkenissen met de vervalste versie over Von der Leyen. Deze omslag met Meloni werd ook al eerder gebruikt als inspiratie voor een andere nepvariant met Von der Leyen in de hoofdrol.

In werkelijkheid is het al lang geleden dat Ursula von der Leyen op de cover van Stern stond. Op de website zijn de covers van de afgelopen jaren terug te vinden en haar foto staat op geen van allen. De laatste keer was ogenschijnlijk in augustus 2014, in haar rol als de Duitse minister van Defensie.

(Stand van zaken: 11/10/2022)

Links


Facebookposts hier, hier en hier (hier, hier en hier gearchiveerd)

Stern-editie van week 41 (gearchiveerd)

Foto Richard David Precht (gearchiveerd)

Stern-editie van week 39 (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck in het Duits

Collectie oude Stern-edities (gearchiveerd)

Stern-voorpagina met Von der Leyen (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.