Effectiviteit blijft onbewezen

Australië raadt ivermectine nog steeds af als coronamedicijn

2.6.2023, 16:48 (CEST)

Over medicijn ivermectine en of het werkt tegen COVID-19 is al veel inkt gevloeid, maar de feiten blijven hetzelfde: het werkt niet. Recent nieuws uit Australië doet daaraan geen afbreuk.

Opmerkelijk nieuws van Down Under? Meer dan drie jaar na het begin van de coronapandemie zou Australië ivermectine 'ontdekt hebben als wondermiddel' tegen het coronavirus, nadat het eerst verboden was voor dokters om het voor te schrijven. Dat bericht wordt gedeeld op sociale media. Het zou een hele ommekeer zijn moest het waar zijn. Maar dat is het niet.

Beoordeling

Het Australisch geneesmiddelenagentschap hief begin mei de beperking op het voorschrijven van ivermectine op. Maar het is nog steeds afgeraden als medicijn in de preventie of behandeling van COVID-19.

Feiten

Het Australisch geneesmiddelenagentschap TGA schreef in een persbericht dat er vanaf 1 juni geen beperking meer zal zijn op het voorschrijven van ivermectine. Concreet betekent deze nieuwe beslissing dat artsen ivermectine mogen voorschrijven voor hun patiënten naar hun eigen discretie.

Wat het niet betekent is dat het geneesmiddel nu als werkzaam wordt geacht voor COVID-19. Dat zegt het TGA ook zwart op wit in het persbericht: "Het TGA onderschrijft het gebruik van ivermectine voor de behandeling of preventie van COVID-19 niet." De beweringen online zijn dus fout.

Beperking

De beperking kwam er oorspronkelijk in 2021 om te voorkomen dat het geneesmiddel zou worden voorgeschreven in de behandeling van COVID-19, waarvoor het niet was goedgekeurd.

Onder de oude regel mocht het enkel worden voorgeschreven voor een lijst met aandoeningen goedgekeurd door het TGA, waaronder schurft. Op sociale media werden toen onveilig hoge dosissen aanbevolen. Een man uit Sydney belandde zelfs in het ziekenhuis nadat hij een overdosis ivermectine nam die hij online had gekocht.

Effectiviteit blijft onbewezen

Het gebruik van ivermectine als behandeling tegen COVID-19 is omstreden sinds het begin van de pandemie meer dan drie jaar geleden. Doorheen de tijd circuleerde er veel desinformatie zoals dpa al meermaals schreef in verschillende factchecks.

Toch is de conclusie al die tijd hetzelfde geweest, ook na verschillende onderzoeken: het is niet bewezen dat het helpt. De officiële richtlijn van zowel het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA als de WHO is dan ook nog steeds om ivermectine niet te gebruiken bij de behandeling of preventie van COVID-19.

(Stand van zaken: 02.06.2023)

Links

Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)

Tweet Steve Van Herreweghe (gearchiveerd)

Nine for News (gearchiveerd)

Persbericht TGA 2023 (gearchiveerd)

Persbericht TGA 2021 (gearchiveerd)

Artikel The Guardian (gearchiveerd)

Artikel ABC News (gearchiveerd)

Studie naar effectiviteit ivermectine 2022 (gearchiveerd)

Studie Oxford naar ivermectine (gearchiveerd)

Amerikaanse studie naar ivermectine (gearchiveerd)

Richtlijn EMA (gearchiveerd)

Richtlijn WHO (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over ivermectine I, II en III

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.