Japan vaccineert verder: ivermectine niet goedgekeurd als coronabehandeling

25.11.2021, 12:40 (CET)

Japan zou herhaalde vaccinaties dumpen voor "een betere en duurzamere remedie - Ivermectine". Dat schrijft een Facebookgebruiker boven een screenshot van een artikel met als kop: "Japan crushes Big Pharma with a small yet effective move".

Beoordeling

Japan vaccineert nog steeds tegen COVID-19. Ivermectine is er geen geautoriseerd middel in de behandeling van COVID-19. Het bericht is dan ook fout.

Feiten

De screenshot is afkomstig van een artikel van de Indische website TFIGlobal. Het herhaalt de claim dat Japan stopt met het toedienen van coronavaccins ter voorkeur van ivermectine, maar dat is fout.

Er wordt nog steeds gevaccineerd tegen COVID-19 in Japan. Zo laat onder andere de tracker van Our World in Data zien. De laatst zichtbare dag is 23 november. In totaal is eind november bijna 77% van de Japanse bevolking volledig gevaccineerd.

Ivermectine is een ontwormingsmiddel dat onder andere wordt gebruikt bij de behandeling van schurft en huidaandoeningen zoals rosacea. Het wordt ook aan dieren gegeven ter ontworming.

Op dit moment is er geen wetenschappelijk bewijs dat ivermectine werkt tegen COVID-19 en zowel het Europeese geneesmiddelenagentschap (EMA) als de Wereldgezondheidsorganisatie raden het gebruik daarvoor dan ook af. Hoge dosissen kunnen gevaarlijk zijn, en die zijn net nodig om een mogelijk effect te kunnen hebben in de behandeling van COVID-19. In een klinische context wordt ivermectine wel nog gebruikt en onderzocht.

Ivermectine staat dus ook niet op de lijst met goedgekeurde geneesmiddelen om COVID-19 te behandelen of voorkomen in Japan. Op de FAQ-pagina over corona van de prefectuur van Tokio staat expliciet: "er zijn momenteel geen antivirale geneesmiddelen die bewezen effectief zijn tegen het coronavirus, dus de behandeling focust op het verlichten van symptomen".

Dokter Haruo Ozaki, de voorzitter van de Tokyo Metropolitan Medical Association, zei in augustus wel dat Japan het medicijn zou moeten goedkeuren. Dit was zijn persoonlijke mening en is geen reflectie van het Japanse beleid, zoals Deutsche Presse-Agentur (dpa) eerder schreef in een factcheck.

(Stand van zaken: 25/11/2021)

Links

Facebook (gearchiveerd)

Overzicht vaccinaties in Japan van Our World in data

Oorspronkelijk artikel (gearchiveerd)

Over ivermectine (gearchiveerd)

Gezondheid en Wetenschap schurft (gearchiveerd)

EMA advies over ivermectine (gearchiveerd)

WHO over ivermectine (gearchiveerd)

COVID-FAQ van de Tokio prefectuur (gearchiveerd)

Lijst goedgekeurde geneesmiddelen COVID-19 in Japan (gearchiveerd)

dpa-factcheck over ivermectine in Japan

Conact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com