Uit de lucht gegrepen
Bill Gates nog steeds welkom in de Filipijnen
15.3.2023, 20:04 (CET)
Loopt Bill Gates het risico overal ter wereld gearresteerd te worden? Dat zou wel de consequentie zijn van het "internationaal arrestatiebevel" dat tegen hem zou zijn uitgevaardigd in de Filippijnen. Een rechter daar zou hem willen veroordelen voor moord op honderdduizenden, vanwege zijn aandeel in de uitrol van COVID-19-vaccins. Voorlopig lijkt Gates echter nog wel veilig te zijn.
Beoordeling
Bill Gates wordt niet gezocht door de Filipijnse autoriteiten. Het artikel dat dit beweert geeft geen bronnen en hanteert op slordige wijze allerlei juridische termen.
Feiten
Het artikel van Frontnieuws is een vertaling van een artikel op de Engelstalige website Newspunch. Die website, voorheen bekend als YourNewsWire, staat er om bekend nepnieuws te verspreiden. Het is dan ook al meermaals het onderwerp geweest van een factcheck van dpa (hier, hier en hier). De conclusie is telkens dat hun verhaal niet klopt. Dat is ook hier weer het geval.
Newspunch geeft geen enkele bron voor het verhaal. Het artikel citeert een rechter, maar wie deze rechter dan wel zou zijn wordt niet meegegeven. Wel worden er allerlei juridische termen gebruikt die er legitiem uitzien, maar eigenlijk aantonen dat het verhaal niet klopt.
Bijna juiste details
Het arrestatiebevel zou bijvoorbeeld gegeven zijn door een "Heinous Crimes court". Deze hebben ooit bestaan in de Filipijnen, maar zijn sinds 2004 afgeschaft. In het Filipijnse juridische systeem komen deze "Heinous Crimes courts" dan ook niet meer voor.
Ook bestaat een internationaal arrestatiebevel niet echt. Wel bestaat er een Europees arrestatiebevel, maar dat geldt enkel tussen landen binnen de EU en dus niet de Filipijnen. Wat nog het dichtst in de buurt komt, is de Red Notice van Interpol; een vraag aan politie wereldwijd om uit te kijken en eventueel vasthouden van een bepaald persoon. Dit is echter geen arrestatiebevel, lokale politie volgt altijd de eigen wetten in het besluit of ze iemand aanhouden.
Voorts is er geen andere informatie te vinden over dit arrestatiebevel in de media. Ook bij Filipijnse nieuwssites is het nieuws niet te vinden. Dat zou volgens Newspunch komen omdat de de Bill & Melinda Gates Foundation een 'super injunction' zou hebben uitgevaardigd, die media verhindert over de zaak te berichtten.
Ook het gebruik van deze term klopt bijna, maar niet helemaal. Een 'super injunction' is inderdaad een legaal middel dat media kan verhinderen over een zaak te schrijven en zo de privacy van een beklaagde te garanderen tot er een uitspraak word geveld. Dit kan echter enkel door een rechter uitgevaardigd worden, nooit door een beklaagde zelf.
Een super injunction is ook een middel in het juridische systeem van het Verenigd Koninkrijk, niet de Filipijnen. Zelfs al zou een Filippijnse rechtbank zo'n 'super injunction' kunnen uitvaardigen, zou dat nog steeds niet verhinderen dat buitenlandse media, buiten de Filipijnse jurisdictie, gewoon over de zaak kunnen schrijven.
Het artikel staat dus op los zand en er is geen enkele reden om aan te nemen dat er een grond van waarheid in zit. Een woordvoerder van de Bill & Melinda Gates Foundation bevestigt ook aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) dat de bewering van een internationaal arrestatiebevel tegen Bill Gates nepnieuws is.
(Stand van zaken: 15.03.2023)
Links
Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)
Artikel Newspunch (gearchiveerd)
Conspiracy Watch (gearchiveerd)
Artikel Poynter (gearchiveerd)
Factchecks dpa hier, hier en hier
The Philippine Judicial System (gearchiveerd)
Afschaffing Heinous Crimes courts (gearchiveerd)
Flowchart Filippijnse rechtbanken (gearchiveerd)
Europees arrestatiebevel (gearchiveerd)
Zoekopdracht Google (gearchiveerd)
Zoekopdracht Rappler en Manilla Bulletin (gearchiveerd hier en hier)
Bill & Melinda Gates Foundation (gearchiveerd)
Over 'super injunctions' I, II en III (gearchiveerd hier, hier en hier)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.