Met een QR-code en je smartphone betalen aan Italiaanse tankstations

14.02.2022, 16:47 (CET)

"ATM-prototypes uit Brussel", schrijft een Belgische Facebookgebruiker bij een ingezoomde foto van een betaalautomaat. Daarop is onder de gleuf voor een bankkaart ook een QR-scanner te zien. Dat linkt hij dan weer aan het Covid Safe Ticket, met verwijzing naar een "QR-code met rood licht".

Beoordeling

De foto toont geen Brusselse bankautomaat, maar een betaalautomaat bij een tankstation in Italië. Via zo'n QR-scanner kan een klant ook betalen via de smartphone. Het heeft helemaal niets te maken met een Covid Safe Ticket of Green Pass.

Feiten

Via een reverse image search op Google wordt al snel duidelijk dat het beeld ook in Italië wordt gedeeld op Twitter. Die zijn vaak vergezeld met gelijkaardige claims die verwijzen naar "gp" of Green Pass. Zo ook een Italiaanse vrouw die daarnaast ook spreekt over tankstations in haar tweet.

En zo blijkt dat het helemaal niet gaat om prototypes van bankautomaten in Brussel, maar betaalautomaten bij tankstations in Italië. Tot die conclusie kwamen ook de Italiaanse factcheckers van Bufale, die de foto reeds onder de loep namen.

Twee verschillende oliemaatschappijen, Eni en Blanco Petroli introduceerden zulke betaalautomaten met QR-scanner. De betaalautomaten van Eni zijn een perfecte match met de automaat op de foto. Het staat mensen toe om ook via hun smartphone te betalen aan de benzinepomp. Het helemaal niets te maken met een Covid Safe Ticket of een Green Pass.

QR-codes kunnen dan ook vele verschillende doelen dienen. Het is niets meer dan een manier om digitaal eender welke informatie te coderen zodat een toestel het snel kan lezen. Dat kan gaan van betaalmiddel tot een menu in een restaurant en een Covid Safe Ticket. Desondanks wordt er toch vaker online verwarring over gezaaid, zoals dpa al eerder schreef.

(Stand van zaken: 14/02/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Factcheck Bufale (gearchiveerd)

Italiaanse tweet I (gearchiveerd)

Blanco Petroli betaalautomaten met QR-code (gearchiveerd)

Facebookpost betaalautomatn Eni (gearchiveerd)

Wat is een QR-code(gearchiveerd)

Dpa-factcheck bankautomaten met QR-code

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com