QR-codes maken het mogelijk geld af te halen via smartphone in Zwitserland

17.11.2021, 14:23 (CET)

Een Facebookgebruiker deelt een foto van een geldautomaat in Frankrijk waarop een scanner voor QR-codes staat, met de tekst dat deze weldra in werking treedt. De tekst bij de foto alludeert erop dat binnenkort in Frankrijk een QR-code nodig is om geld af te halen, naar analogie met de QR-codes die momenteel gebruikt worden als coronamaatregel. Een vermoeden dat ook in de commentaren naar voren komt.

Beoordeling

Deze foto is misleidend. De QR-code op de geldautomaat staat mensen toe geld af te halen via hun mobiele bankapplicatie. Er is op geen enkele manier een verplichting om eender welk certificaat te laten scannen alvorens geld te kunnen afhalen. Tenslotte staat de bewuste automaat in Zwitserland, niet Frankrijk.

Feiten

De geldautomaat is van de de Banque Cantonale Vaudoise (BCV), een Zwitserse bank, waarvan het logo duidelijk zichtbaar is in de foto. Een woordvoerder van BCV bevestigt aan dpa dat het hier wel degelijk om een automaat van de bank gaat. Er staan echter geen automaten van BCV in Frankrijk, zoals in de foto wordt beweerd. Deze automaat staat in Zwitserland.

De woordvoerder bevestigt ook dat de QR-scanner wordt geïnstalleerd zodat mensen geld kunnen afhalen met hun smartphone via hun bankapplicatie. Deze mogelijkheid wordt door de bank verder uitgerold in de komende jaren. Geld afhalen met de bankkaart zal ook mogelijk blijven. 

De QR-codes van de bankapplicaties hebben dus niets te maken met de QR-codes die worden gebruikt voor bijvoorbeeld een COVID-certificaat. Een QR-code is eenvoudigweg een manier om (eender welke) informatie te coderen zodat ze op een snelle manier kan gelezen worden door digitale toestellen en heeft dus zeer uiteenlopende toepassingen.  

Met deze technologie is BCV trouwens geenszins een voorloper. Al in 2013 testten enkele Amerikaanse banken deze technologie. In België kondigde KBC al in 2014 aan dat haar klanten via een QR-code geld zouden kunnen afhalen. 

(Stand van zaken: 17.11.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Banque Cantonale Vaudoise (gearchiveerd)

COVID-certificaat (gearchiveerd)

QR-codes (gearchiveerd)

Geld afhalen met QR-code in 2014 (gearchiveerd)

KBC mobiel geld afhalen (gearchiveerd)

Artikel uit 2013 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com