Grafeenoxide is geen ingrediënt van de coronavaccins

10.12.2021, 17:22 (CET)

Een dokter zou op Italiaanse primetime televisie hebben gezegd dat de (corona)vaccins grafeenoxide bevatten. Daarnaast zou grafeen ook magnetisch zijn en interageren met elektromagnetische golven. Een videoclip (hier gearchiveerd) of screenshot van het programma wordt gedeeld op Facebook (hier en hier gearchiveerd).

Beoordeling

De videoclip is inderdaad afkomstig van een Italiaans TV-programma. Het staat niet op de lijst met ingrediënten en er is geen enkel bewijs dat grafeenoxide in de coronavaccins zit.

Feiten

De clip is afkomstig uit het programma Dritto e rovescio dat uitgezonden wordt op de Italiaanse tv-zender Rete 4 ("Kanaal 4"). Daar was Franco D'Urso te gast op 28 oktober 2021. D'Urso is een pediater die gevestigd is in Catania, Sicilië.

Meerdere van D'Urso's beweringen kloppen niet. Zo is grafeen niet magnetisch. Grafeenoxide, een derivaat van grafeen met zuurstof, kan wel magnetisch worden gemaakt. Het klopt wel dat grafeen goed elektromagnetische golven kan absorberen.

De claim dat de coronavaccins grafeenoxide zouden bevatten is niet nieuw, maar circuleert al zeker sinds de zomer van 2021 en werd al meermaalsweerlegd door dpa (Deutsche Presse-Agentur).

De ingrediënten van de vier in Europa momenteel goedgekeurde vaccins (Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen) zijn bekend en openbaar in te zien via het EMA (Europees Geneesmiddelenagentschap). Grafeenoxide staat op geen van de vier ingrediëntenlijsten.

Voordat een medicijn of een vaccin op de markt kan komen in Europa, moet het worden gecontroleerd door het Comité voor Medicijnproducten voor Menselijk gebruik (CHMP) van het EMA. Dit Comité kijkt streng naar alle gegevens, bestudeert de data en brengt bezoeken aan de laboratoria en fabrieken waar de medische producten worden geproduceerd en onderzocht. Een vaccin kan dus niet opeens nog een heel ander ingrediënt bevatten.

Grafeenoxide maakt vloeistof donker

Daarnaast zou er ook een heel visuele hint zijn als er inderdaad grafeenoxide aanwezig was in de coronavaccins: de kleur. Zelfs een klein beetje grafeenoxide maakt een vloeistof meteen erg donker, van donkerbruin tot zwart. Matthew Diasio, een ingenieur die zijn proefschrift schreef over grafeenvloeistoffen, toonde dat aan op Twitter. De coronavaccins zijn kleurloos of hoogstens lichtgeel, zoals ook te zien is op foto's. In de productinformatie van het Pfizervaccin staat het beschreven als een "witte tot gebroken witte dispersie". Het vaccin van Astrazeneca staat dan weer omschreven als "kleurloos tot lichtbruin". Er zou dus moeilijk onopgemerkt grafeenoxide in aanwezig kunnen zijn.

Grafeenoxide wordt wel onderzocht als mogelijk ingrediënt in geneesmiddelen en vaccins, onder andere als hulpmiddel voor het absorberen van medicatie door het lichaam. Het kent al veel toepassingen in onder andere sensors en kleding. Maar momenteel zijn er nog verder onderzoek en klinische tests nodig om te bepalen of grafeenoxide volledig veilig en effectief is voor gebruik in medicijnen. Voorlopig is een vaccin met grafeenoxide dus enkel toekomstmuziek.

(Stand van zaken: 10/12/2021)

Links

Facebookpost BE (gearchiveerd)

Facebookpost NL (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Dpa factchecks over grafeenoxide

TV-programma Dritto e rovescio (gearchiveerd)

Over dr. Franco D'Urso (gearchiveerd)

Grafeen niet magnetisch (gearchiveerd)

Grafeenoxide kan magnetisch zijn (gearchiveerd)

Grafeen vs grafeenoxide (gearchiveerd)

Grafeen elektromagnetische golven (gearchiveerd)

Over CHMP (gearchiveerd)

Healthdesk over grafeenoxide en (corona)vaccins (gearchiveerd)

Proefschrift Matthew Diasio (gearchiveerd)

Twitterdraadje Matthew Diasio over grafeenoxide (gearchiveerd)

Foto pfizervaccin (gearchiveerd)

EMA Product informatie Pfizer (gearchiveerd)

EMA Productinformatie Moderna (gearchiveerd)

EMA Productinformatie AstraZeneca (gearchiveerd)

EMA Productinformatie Janssen (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com