Protestfoto's uit Frankrijk en Cuba dateren uit 2018

16.07.2021, 17:21 (CEST)

Verschillende foto's waarop massaprotesten te zien zijn worden gedeeld op Facebook. Zo schrijft op 15 juli 2021 een Vlaamse man bij drie verschillende foto's: "En dit is Cuba protest. Griekenland en Frankrijk!!!!" (hier gearchiveerd). Het bericht is afgesloten met "We are the people, togethere we are strong against corruption."

Beoordeling:

De post is merendeels fout. Twee van de drie foto's werden genomen in 2018, niet 2021. De Cubaanse en Parijse foto zijn allebei 3 jaar oud. De Griekse foto daarentegen dateert wel van juli 2021. Geen enkele van de drie protestacties ging over corruptie.

Feiten:

De eerste foto zou een Cubaans protest tonen. De locatie is correct, maar dateert van 1 mei 2018 en is zichtbaar op Getty. Het toont de jaarlijkse viering van De Internationale Dag van de Arbeiders, één van de belangrijkste Cubaanse feestdagen. Traditioneel vinden er marsen en massabijeenkomsten plaats richting de Plaza de la Revoluciuon in Havana. De mars is dus een viering en geen anti-corruptieprotest. Het is momenteel wel onrustig in Cuba, met verschillende anti-overheidprotesten in de afgelopen dagen.

Ook de Parijse foto is niet recent. Zoals dpa al eerder schreef in een factcheck werd de foto genomen op 24 november 2018 in Parijs tijdens een protestactie van de Gele Hesjes. Hun protesten gingen over hoge brandstofprijzen en koopkracht, niet corruptie. Er waren op 14 juli 2021 wel degelijk protestacties in de Franse hoofdstad naar aanleiding van de invoering van de 'passe sanitaire', maar deze foto hoort er niet bij.

De enige recente foto is die uit Griekenland. Een Frans-Griekse journalist deelde op Twitter de foto van een anti-vaccinatie en anti-mondmasker protest in Athene op 14 juli 2021. Opnieuw is er geen sprake van een actie tegen corruptie.

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Originele foto Cuba 2018 op Getty (gearchiveerd)

Over 1 mei op Cuba (gearchiveerd)

VRT over huidige protesten in Cuba(gearchiveerd)

Dpa-factcheck Parijse protestfoto 2018

Originele foto Parijs 24/11/2018 Olivier Coret (gearchiveerd)

VRT wie zijn de Gele Hesjes (gearchiveerd)

Het Nieuwsblad over de betogingen in Frankrijk en Parijs op 14/04/2021 (gearchiveerd)

Griekse foto 14/07/2021 op Twitter (gearchiveerd)

Over de protesten in Athene (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com