'Nieuwsbericht' van HLN over arrestatie Jürgen Conings is nep

23.06.2021, 14:04 (CEST)

De zoektocht naar en vondst van Jürgen Conings blijft sociale media en het publieke discours beroeren. Na de vondst van zijn lichaam op zondag 20 juni zou de krant Het Laatste Nieuws een artikel op zijn website hebben gezet waarin staat dat Conings gearresteerd werd door twee soldaten. Tien minuten later zou het bericht alweer offline zijn gehaald. Screenshots van het vermeende artikel circuleren volop op sociale media (voorbeeld hier gearchiveerd).

Beoordeling:

Het bericht is nep. Het heeft nooit op de website van Het Laatste Nieuws gestaan, zoals de krant zelf bevestigde. Daarnaast zijn er verschillende hints in het beeld die er op wijzen dat niet alles is wat het lijkt.

Feiten:

Het gerucht lijkt te zijn ontstaan op Twitter, waar een onbekende gebruiker het al op 23 mei deelde. Na de vondst van het lichaam van Conings op zondag 20 juni leefde de tweet opnieuw op en verspreidde het zich snel over andere sociale mediakanalen.

Een dag later, op maandag 21 juni, bevestigde Het Laatste Nieuws dat het bericht nep is. "Het artikel is echter volledig nep en werd niet geschreven door HLN of de journalisten die onder het stuk genoemd werden", klinkt het.

Inderdaad: wie de screenshot van het 'artikel' onder de loep neemt kan zien dat er een en ander aan schort. Zo is de naam van Conings tweemaal fout geschreven. Er hoort een trema op de u: Jürgen, en niet Jurgen zoals in de screenshot staat.

In de rechterbovenhoek zijn ook vijf artikels te zien onder de banner 'net binnen'. Die dateren allemaal van 22 mei, de dag voor de screenshot origineel online verscheen. Twee ervan gaan over Conings, eentje over een verstoring van het TGV-verkeer, één over SpaceX en tenslotte eentje over de levering van vaccins.

Merkwaardig genoeg is het ook niet het enige nepbericht over Conings dat verkeerdelijk aan HLN wordt toegeschreven. Eerder schreef dpa al een factcheck over een ander nepartikel dat in de Benelux circuleert.

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Oorspronkelijke tweet (gearchiveerd)

Artikel VRT overzicht gebeurtenissen (gearchiveerd)

Statement van HLN (gearchiveerd)

Artikel HLN steunmars Conings 22/05 (gearchiveerd)

Interview HLN vriendin Jürgen Conings 22/05 (gearchiveerd)

Artikel HLN TGV-verkeer 22/05 (gearchiveerd)

Artikel HLN SpaceX 22/05 (gearchiveerd)

Artikel HLN levering vaccinatie 22/05 (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over nepnieuwsberichten over Jürgen Conings

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com