‘Nieuwsbericht’ over twijfels bij dood Jürgen Conings is nep

21.06.2021, 15:29 (CEST)

Een vermeend artikel van de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws meldt opvallend nieuws: er zouden aanwijzingen zijn dat de dood van de Belgische militair Jürgen Conings een moord is. In een gedeelde afbeelding van het bericht op Facebook staat dat schotwonden hier mogelijk op wijzen. Wat klopt er van deze afbeelding?

Beoordeling

De afbeelding is getrukeerd. Dit is geen echt artikel van Het Laatste Nieuws. Het Belgische Openbaar Ministerie zei bovendien op de avond van de vondst van het lichaam van Conings dat zelfmoord de meest waarschijnlijke doodsoorzaak is.

Feiten

Een eerste aspect wat twijfels oproept bij de gedeelde afbeelding is de spelling. In de kop en introductie is de naam van de overleden man op twee verschillende manieren gespeld, beide verkeerd. ‘Jürgen Conings’ is de juiste spelling van de naam. Ook een slordige taalfout zoals het schrijven van ‘doodsooraak’ in plaats van doodsoorzaak is opvallend. Dit soort spelfouten kunnen bij een nieuwsredactie natuurlijk voorkomen, maar er leest altijd nog een eindredacteur door het stuk heen die dit soort fouten er uit dient te halen. De kans dat de verkeerde spelling van de naam een aantal keer door deze controle glipt, is niet erg groot.

Nieuwssite Het Laatste Nieuws bevestigde in een artikel op maandagochtend 21 juni 2021 dat er een fake nieuwsbericht over Jürgen Conings circuleert. "Het is opgemaakt in de huisstijl van HLN, en doet uitschijnen dat de militair niet door zelfmoord om het leven zou zijn gekomen. Het artikel is echter volledig nep en werd niet geschreven door HLN of de journalisten die onder het stuk genoemd worden," schrijft de nieuwssite.

Het is waarschijnlijk dat deze waarschuwing van HLN betrekking heeft op de afbeelding die ook in Nederland rondgaat. Elementen als de vermelde schotwonden en het in twijfel trekken van de doodsoorzaak wijzen daarop. Op de website van HLN is dit nepartikel dan ook niet te vinden.

Het lichaam van Conings werd op 20 juni aangetroffen in het Dilserbos. Er werd zondagnacht direct gestart met de autopsie op het lichaam. Het Belgische parket (het openbaar ministerie) gaf al aan dat het waarschijnlijk gaat om zelfmoord door middel van een vuurwapen. Een definitieve conclusie was op maandagmiddag nog niet getrokken. De advocaat van Conings’ vriendin gaf op maandagochtend in het Belgische radioprogramma De Ochtend aan dat hij op dit moment geen enkele reden ziet om aan het onderzoek te twijfelen.

Links


Facebookbericht (gearchiveerd)

HLN over fake nieuwsbericht (gearchiveerd)

Over waarschijnlijke zelfmoord (gearchiveerd)

Advocaat bij De Ochtend (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com