Vissers in Senegal
Man in video spreekt geen woord over komst naar Nederland
9.4.2025, 11:05 (CEST)
In een video spreekt een Afrikaanse man de camera toe in wat een mix van Engels en een Afrikaanse taal lijkt. Wat hij daarin zegt, is voor de meeste mensen onduidelijk.
Sommigen maken er hun eigen verhaal van. Zo zou de man op weg zijn naar Nederland en vragen "of zijn uitkering en huisje al geregeld zijn", schrijven berichten op X en Facebook. Maar wat zeggen taalexperts er van?
Beoordeling
De man in de video spreekt een mix van Engels en Wolof, de meest gesproken taal in Senegal. Nergens in de video heeft hij het over een komst naar Nederland, of over een huis of een uitkering.
Feiten
De video's op Facebook en X dragen het opschrift "azize.diop39". Dat is de naam van een Senegalees TikTok-account, waar dezelfde video op 12 maart 2025 gepost werd.
Op basis van de bijschriften bij andere video's op het account, zoals bijvoorbeeld "Sokone", is op te maken dat de content zich ergens in Senegal afspeelt. Sokone is een stad in het zuidwesten van het land, dicht bij de kust.
Daarnaast hebben alle video's op het TikTok-profiel in hun broncode het label "SN" wanneer we zoeken op "locationCreated", opnieuw dus verwijzend naar Senegal.
Geen woord gerept over Nederland
Deutsche Presse-Agentur (dpa) ging te rade bij correspondent Diouf Ngange, actief in de hoofdstad Dakar, en professor Adjaratou Oumar Sall, expert in de Senegalese talen.
De man spreekt een mix van Engels en Wolof, de meest gesproken taal in Senegal. Volgens beide experts repte de man in de video met geen enkel woord over een zogenaamde komst naar Nederland.
De man identificeert zich als 'Yahou Dial', een voormalig worstelaar die bekend raakte door zijn humor en ontbrekende tanden, legt Sall uit.
Voor de rest hebben zijn woorden volgens Sall weinig betekenis en samenhang. Letterlijk zegt hij het volgende: "Ik stuur je een bericht, ik ben Yahou Dial. Time is money or mind is business, you know mo morning (nvdr: geen betekenis). Het zijn sardientjes of iets dergelijks, hoor je me, of begrijp je me?".
Vissers uit Senegal
Er is dus geen enkele indicatie dat de man op weg zou zijn naar Nederland. Op basis van andere video's op het account, waar de man ook te zien is, lijkt het alsof hij deel uitmaakt van een groep vissers in Senegal.
Meerdere video's tonen de mannen namelijk in visserskledij en volgens meerdere bijschriften bevinden ze zich in de buurt van Sokone.
Migratiesaus
Dat de video uit Senegal een migratiesaus over zich heen kreeg, heeft te maken met de verspreiding ervan door enkele accounts op X.
Onder meer het account Basil the Great postte de video en schreef er ironisch het bekende hondenfluitje "doctor or engineer" bij. Dat is een uitdrukking die op X vaak gebruikt wordt om mensen die voorgesteld worden als migranten in een negatief daglicht te stellen. Het account staat bovendien bekend om desinformatie over migratie te verspreiden.
Ten slotte raakte de video ook verwikkeld in berichten waarin gezegd werd dat de man onderweg zou zijn naar het Verenigd Koninkrijk, wat dus ook niet klopt.
(Stand van zaken: 9.4.2025)
Links
Facebookpost (gearchiveerd met video)
Sokone in Google Maps (gearchiveerd)
Sokone in video (gearchiveerd)
Over professor Adjatarou Oumar (gearchiveerd)
TikTokvideo's I, II, III & IV (gearchiveerd I, II, III & IV met video's I, II, III & IV)
Post Basil the Great (gearchiveerd)
Over Basil the Great I & II (gearchiveerd I & II)
Over hondenfluitjes (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.