Verzonnen betalingen

Bericht dat DOGE royalty's voor Obama stopzet is satire

28.3.2025, 10:18 (CET)

Vreemde nieuwsberichten uit de VS stapelen zich recentelijk zo snel op, dat echt en nep soms moeilijk van elkaar te onderscheiden valt. Dat Obama royalty's ontvangt voor Obamacare, blijkt toch te gek.

DOGE, het door Elon Musk geleide adviesorgaan van de Trump-regering in de VS, zou een jaarlijkse betaling van 2,6 miljoen dollar aan voormalig president Barack Obama hebben stopgezet. Obama zou dat bedrag sinds 2010 elk jaar hebben ontvangen vanwege "royalty's" in verband met Obamacare. Het lijkt een vreemd verhaal dat Obama dergelijke geldbedragen zou ontvangen - en dat is het ook.

Beoordeling

Er is geen enkele aanwijzing dat Obama royalty's ontving in verband met Obamacare. Evenmin is er enig bewijs dat DOGE dergelijke betalingen heeft stopgezet. De bewering is afkomstig van een website die zich toespitst op satire.

Feiten

Het woord 'royalty' wordt door de Van Dale gedefinieerd als "percentage dat een schrijver, componist, filmregisseur enz. krijgt van de verkoopprijs van zijn werk". Het gaat vaak om een periodieke betaling aan de maker van een kunstwerk.

Obamacare is de naam die in de volksmond wordt gegeven aan de Affordable Care Act (ACA), een wet die in 2010 werd ingevoerd door toenmalig president Barack Obama, die als doel had om meer Amerikanen aan een betaalbare zorgverzekering te helpen.

'Obamacare' en 'Affordable Care Act' zijn niet terug te vinden in de database van het US Patent and Trademark Office en lijken dus niet geregistreerd te staan als intellectueel eigendom van Obama.

Het lijkt absurd dat een voormalig president royalty's ontvangt in verband met wetten die hij heeft doorgevoerd. Er is ook geen enkele aanwijzing dat dit het geval is.

Satire

De valse bewering gaat al langer in het Engels op Facebook rond, en lijkt daar voor het eerst te zijn geplaatst op 25 februari 2025 door het account America's Last Line of Defense (ALLOD).

Het commentaar onder de post verwijst naar een artikel op de website The Dunning-Kruger Times, dat naar eigen zeggen een onderdeel is van America's Last Line of Defense, een zelfbenoemd "netwerk van parodie, satire en gekkigheid".

Dit artikel is ogenschijnlijk de oorsprong van de grappig bedoelde bewering over Obama.

DOGE

De grap slaat op ontwikkelingen die momenteel daadwerkelijk in de VS gaande zijn. Het Department Of Government Efficiency (DOGE), een soort adviesorgaan van de Trump-regering dat wordt geleid door de miljardair Elon Musk, is bezig met een missie om de overheidsuitgaven drastisch naar beneden te brengen.

In de praktijk komt het er op neer dat duizenden ambtenaren worden ontslagen, talloze subsidies, uitkeringen en projecten voor ontwikkelingssamenwerking worden stopgezet, en hele overheidsinstanties worden ontmanteld.

Obama ontvangt wel pensioen

Als voormalig president heeft Obama overigens wel recht op de nodige uitkeringen en tegemoetkomingen van de staat. Zo krijgt hij een pensioen en worden er kosten vergoed voor zaken als vervoer, beveiliging en zorg. Volgens de National Taxpayers Union Foundation strijkt Obama zo'n 1,3 miljoen dollar per jaar op. Dat bedrag is vergelijkbaar met dat van andere (voormalig) presidenten.

Voorlopig zijn er nog geen geloofwaardige berichten dat Musk dit geld van Obama heeft afgepakt.

(Stand van zaken: 28.3.2025)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Van Dale: royalty's (gearchiveerd)

Over royalty's (gearchiveerd)

Over ACA (gearchiveerd)

USPTO (gearchiveerd)

Facebookpost ALLOD (gearchiveerd)

Artikel ALLOD (gearchiveerd)

Over ALLOD (gearchiveerd)

Over DOGE I, II, III, IV & V (gearchiveerd I, II, III, IV & V)

NTUF: uitkeringen presidenten (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.