Niet enkel voor moslims

Sadiq Khan beloofde 40.000 nieuwe woningen voor Londenaars

28.3.2025, 09:01 (CET)

Een betaalbare woning is een bezorgdheid van velen, ook in het VK. Dat nieuwe sociale woningen dan ook enkel voor moslims bedoeld zouden zijn roept verontwaardiging op, maar daar is niets van aan.

Net als in Nederland komt ook het VK met een tekort aan (betaalbare) woningen. Het beweerde nieuwe plan van de burgemeester van Londen Sadiq Khan doet dan ook wenkbrauwen fronsen online. Onder het "moslimhuisvestingsplan" zou hij 40.000 nieuwe woningen bouwen specifiek voor moslims. De huizen zouden dichtbij moskeeën en halalwinkels moeten komen. Dit wordt online afgekeurd, maar niet vanwille de juiste reden: het is helemaal geen echt plan.

Beoordeling

Naar aanleiding van zijn herverkiezing in mei 2024 beloofde Londens burgemeester Sadiq Khan om 40.000 nieuwe sociale woningen te bouwen voor 2030. Die zijn voor alle Londenaren en niet enkel voor moslims.

Feiten

De bewering is niet nieuw en dateert al van mei vorig jaar. Die timing is niet toevallig: begin mei 2024 waren er burgemeesterverkiezingen in Londen. Sadiq Khan hoopte toen een derde ambtstermijn uit de brand te slepen, hetgeen hij ook deed.

Als onderdeel van zijn verkiezingscampagne gaf Khan, zelf een moslim, een interview aan de Islam Channel. De vragen die Khan kreeg voorgeschoteld kwamen dus door een 'moslimlens', maar zijn antwoorden gingen ook over alle Londenaren. Zo spreekt hij onder andere over het huizentekort in de Britse hoofdstad, dat ook Britse moslims treft.

In zijn verkiezingsmanifest beloofde Khan inderdaad om 40.000 nieuwe sociale woningen te bouwen tegen 2030. Nergens staat dat die huizen enkel voor moslims zullen zijn. De Britse factcheckers van Full Fact schreven al eerder over het onderwerp en een woordvoerder van Khan bevestigde destijds dat "de burgemeester deze woorden niet uitsprak - en er is duidelijk te horen hoe hij praat (...) over de noodzaak om meer huizen voor iedereen te bouwen".

De Londense burgemeester is wel vaker het slachtoffer van desinformatie, die veelal inspeelt op zijn achtergrond. Zo schreef dpa in het verleden al over een verzonnen uitspraak die ten onrechte aan de Londense burgemeester werd toegeschreven over het leren van Arabisch om harmonie te creëren.

(Stand van zaken: 28.3.2025)

Links

Facebookpost (gearchiveerd met video)

Engelse TikTok (gearchiveerd)

Trouw - burgemeesterverkiezingen Londen (gearchiveerd)

Interview Sadiq Khan met Islam Channel (gearchiveerd & gearchiveerde video)

Verkiezingsmanifest Sadiq Khan (gearchiveerd)

Factcheck Full Fact (gearchiveerd)

Eerdere factcheck dpa

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.