Protesten in Turkije
Mix en match van echte en foute beelden
21.3.2025, 19:03 (CET)
In verschillende Turkse steden kwamen duizenden mensen deze week op straat om te protesteren tegen de arrestatie van de burgemeester van Istanboel, Ekrem Imamoglu en honderd andere mensen. Zij werden door de politie opgepakt op verdenking van onder andere omkoping en fraude. Imamoglu is een belangrijke rivaal van Turks president Erdogan. Video's gedeeld op sociale media tonen de mensenmassa die zich verzamelt tijdens die protesten. Of toch niet helemaal?
Beoordeling
Eén van de drie gedeelde video's toont een protest in Belgrado, Servië. De andere twee video's tonen wel degelijk Turkse protesten na de arrestatie van burgemeester Imamoglu.
Feiten
De video rechts onder in beeld toont een protest in Belgrado, de hoofdstad van Servië, eerder deze maand en niet in Turkije. De locatie is te herkennen op Google Maps als het Slavijaplein.
Serviërs komen op straat om de corruptie in het land aan te kaarten. Ze eisen onder meer dat president Vucic de verantwoordelijkheid opneemt voor het instorten van een dak van een treinstation waarbij vijftien mensen om het leven kwamen.
Mix en match met echte beelden
De twee andere video's in het bericht tonen daarentegen wel degelijk Turks protest van de afgelopen dagen tegen Erdogan.
De bovenste video wordt de afgelopen dagen gedeeld door verschillende Turkse nieuwssites. Allemaal berichten ze hetzelfde: het toont hoe mensen van thuis uit protesteren door de lichten herhaaldelijk aan en uit te schakelen en te slaan op potten en pannen. Dat is een reactie op het verbod op protestbijeenkomsten dat de overheid uitriep.
Op sociale media zijn ook gelijkaardige video's te vinden van andere plekken waar zo'n gelijkaardig potten-en-pannenprotest wordt gehouden, ook toegeschreven aan Turkije. De exacte locatie van de video gedeeld in het bericht kon Deutsche Presse-Agentur (dpa) niet onafhankelijk bevestigen.
Op de derde video, linksonder in het bericht, zijn verschillende Turkse vlaggen te zien. Het wordt momenteel ook veelvuldig gedeeld op sociale media met vermelding van de Turkse kuststad Trabzon, de geboorteplaats van Imamoglu.
(Stand van zaken: 21.3.2025)
Links
Gearchiveerde video I, II & III
NOS - protesten in Turkije (gearchiveerd)
X-bericht met video protest Servië (gearchiveerd)
Locatie protest Belgrado op Google Maps (gearchiveerd)
NOS - protesten in Servië (gearchiveerd)
Turkse websites die video delen I, II & III (I, II & III gearchiveerd)
Voorbeeld andere protestvideo (gearchiveerd met video)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.