Geen link met huidig geweld
Oude beelden tonen executie in Syrië in 2015
20.3.2025, 16:23 (CET)
Opgelet: de beelden in deze factcheck zijn van gewelddadige aard
Na de plotse val van het Assadregime december vorig jaar en een opleving van hoop lijkt Syrië nu opnieuw weg te zakken in een moeras van geweld. Spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen doen het conflict weer oplaaien. Zo zouden ook christenen in het land maar beter op hun hoede zijn. Online circuleren in verschillende talen beelden van ISIS-terroristen die christenen zouden kruisigen in Syrië te midden van de meest recente geweldsgolf. Klopt dat?
Beoordeling
De beelden circuleren al zeker sinds 2017 op het internet en dateren waarschijnlijk van 2015. Er is dus geen enkele connectie met het huidige geweld in Syrië. Er is verder geen bewijs dat christenen momenteel specifiek geviseerd worden.
Feiten
Op basis van een reverse image search blijkt dat de beelden niet dateren van maart 2025 en de meest recente geweldsgolf in Syrië. De foto komt uit een video (met zeer expliciete en schokkende beelden) die al zeker sinds 2017 online staat. Toen was dat met het opschrift dat een ISIS-commandant werd gekruisigd in Syrië.
Volgens de Arabische factcheckers van Misbar zijn de beelden echter nog ouder dan dat. Het zou de executie met de kogel tonen van Abu Ali Khabiya op 1 september 2015. Dat concluderen ze op basis van het bord dat links op de achtergrond te zien is, waar die naam op te lezen valt.
In de linkerbovenhoek is eveneens de vlag te zien van Jaysh al-Islam oftewel het Leger van Islam, een Syrische rebellencoalitie die zich zowel tegen het Assadregime, ISIS als bepaalde Koerdische groepen keerde. Het klopt dus niet, zoals momenteel wordt beweerd, dat het ISIS-terroristen toont die iemand kruisigen.
In september 2015 waren er verschillende nieuwsberichten van Syrische en Arabische media over de executie van Abu Ali Khabiya. Hij was een leider van Jaysh al-Ummah, een andere Syrische rebellengroep die actief was in de burgeroorlog.
Christenen geen bijzonder doelwit
Het huidige geweld bevindt zich vooral in de kustregio's van Syrië, waar pro-Assad strijders groeperingen van de nieuwe interimoverheid aanvielen. Christelijke leiders in Syrië ontkennen de beweringen dat het specifiek christenen zijn die geviseerd worden.
Verschillende westerse rechtse figuren als Tucker Carlson en Elon Musk verspreidden die beweringen op sociale media. Het geweld was vooral gericht op alawieten, een islamitische minderheidsgeloofsgemeenchap waartoe ook Assad behoort.
(Stand van zaken: 20.3.2025)
Links
NOS - huidig geweld in Syrië (gearchiveerd)
Voorbeeld video uit 2017 (gearchiveerd)
Factcheck Misbar (gearchiveerd)
Vlag Jash al-Islam (gearchiveerd)
Over Jaysh al-Islam (gearchiveerd)
Nieuwsberichten executie Abu Ali Khabiya I, II, III & IV (I, II, III & IV gearchiveerd)
Statement Syrische Patriarchen (gearchiveerd)
New Arab - ontkrachting viseren van christenen (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.