Beledigende term
Foto van prijskaartje van de paashaas is gemanipuleerd
19.3.2025, 15:15 (CET)
Op sociale media circuleert een foto van chocolade paashazen waarbij op het prijskaartje in het Duits "Osterhase/häsin/transe" geschreven staat, of vrij vertaald: paashaas/vrouwelijke haas/tranny.
Het gebruik van de benaming tranny is volgens de Facebookgebruiker een teken van indoctrinatie die in Duitsland zou plaatsvinden. Het bericht voegt er nog aan toe dat er slechts 3 genders zouden zijn, "xx xy en xxy (ofwel een hermafrodiet)". Maar is de foto wel authentiek?
Beoordeling
De foto is gemanipuleerd: op de originele foto staan enkel de termen "Osterhase/häsin" op het prijskaartje. De benaming "transe" werd pas later toegevoegd aan het beeld.
Feiten
Via een reverse image search kan al snel de originele versie van de foto teruggevonden worden, die ook gedeeld werd op een ludieke website. Op deze foto heeft het prijskaartje van de supermarkt duidelijk een ander opschrift: "Osterhase/häsin" of paashaas/vrouwelijke paashaas. "Transe" of in het Nederlands tranny werd er dus later aan toegevoegd.
Wanneer de originele afbeelding vergeleken wordt met de vervalste afbeelding wordt duidelijk dat het lettertype in de vervalsing op een iets wittere achtergrond staat dan de rest van de afdruk. De tekst is ook scherper dan de rest van het beeld. Bovendien is het lettertype dat in het origineel werd gebruikt iets ronder en breder.
Transe
De foto van de paashaas is niet enkel gemanipuleerd, het bevat ook een belediging. Het woord "transe" wordt in Duitsland gebruikt om travestieten te beschrijven. Travestieten zijn mensen die de behoefte hebben om kleding te dragen van het andere geslacht. "Transe" is echter een woord met een minachtende connotatie en wordt voor veel travestieten als een belediging aanzien.
De Nederlandse variant voor "transe" is tranny. Volgens Van Dale impliceert het ook een informele en negatieve connotatie.
Geslacht
De Facebookgebruiker beweert in zijn post dat er slechts drie genders zijn, "xx, xy en xxy". Maar eigenlijk heeft de gebruiker het hier over geslacht en niet over gender.
Gender gaat namelijk niet enkel over het biologische geslacht, maar ook over genderidentiteit en genderexpressie.
Biologisch gezien zijn man en vrouw de twee primaire geslachten. Doorgaans komen de voortplantingsorganen van mannen en vrouwen overeen met hun chromosomale kenmerken. Toch is de wetenschappelijke werkelijkheid complexer dan alleen de indeling in XX (vrouw) en XY (man). Sommige mensen worden namelijk geboren met extra of variërende geslachtschromosomen zoals XXY, XYY of XXYY.
In sommige landen werd recentelijk het derde geslacht geponeerd, voorbij de binaire opdeling van man en vrouw.
(Stand van zaken: 19.3.2025)
Links
Facebookbericht (gearchiveerd)
Reverse image search (gearchiveerd)
Ludieke website (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.