Transgender louter in de marge

Onjuiste interpretatie van onderzoek menstruatieproducten

17.3.2025, 17:11 (CET), laatst geüpdate: 17.3.2025, 17:46 (CET)

De Amerikaanse besparingspolitiek leidde recent tot de annulering van de subsidie voor onderzoek naar menstruatieproducten. Dat gebeurde echter op basis van onjuiste feiten.

Oud-president Joe Biden zou tijdens zijn regeerperiode 600.000 euro gereserveerd hebben om onderzoek te doen naar de menstruatiecyclus van "transgender vrouwen", althans zo beweert een Facebookbericht. "Dit onderzoek is nu door Trump vanzelfsprekend gecanceld!", schrijft het bericht verder. Wat klopt van dit verhaal?

Beoordeling

De subsidie, die door Trump werd geannuleerd, was gericht op onderzoek naar duurzame menstruatieproducten voor vrouwen. Transgenders werden enkel in de marge vermeld, aangezien sommige transpersonen ook kunnen menstrueren.

Feiten

Op 8 maart 2025 liet de Amerikaanse minister van Landbouw, Brooke Rollins via X weten dat het ministerie van Landbouw een subsidie van 600.000 dollar of zo'n 551.000 euro voor onderzoek naar "menstruatiecycli bij transgender mannen" had ingetrokken.

Het Department of Government Efficiency (DOGE) deelde het bericht van Rollins op X. Dat department wil namelijk zoveel mogelijk besparingen doorvoeren binnen de Amerikaanse regering. De motivering voor het annuleren van de subsidie blijkt echter niet te kloppen.

Verkeerde interpretatie

Het Amerikaans ministerie van Landbouw (USDA) had in 2024 onder de regering van Joe Biden een subsidie van 600.000 dollar toegekend aan de Southern University in Louisiana.

In het onderzoeksvoorstel voor de subsidie kwam het woord "transgender" echter maar één keer voor. De volledige zin luidde: "Het is ook belangrijk om te erkennen dat transgender mannen en mensen met een mannelijke genderidentiteit, intersekse en non-binaire personen ook kunnen menstrueren".

Transgender is een koepelterm voor personen waarvan zij bij de geboorte een geslacht toegewezen kregen maar dit niet klopt met hoe zij zich voelen. Bij transmannen komt de genderidentiteit dus niet overeen met hun vrouwelijke geboortegeslacht. Net als vrouwen kunnen transmannen of non-binaire mannen ook nog steeds menstrueren wanneer zij ervoor kiezen om de eierstokken en baarmoeder niet te verwijderen. 

Onderzoek naar menstruatieproducten

In het gedeelte "doelen" van het projectvoorstel werden transgenders niet genoemd. Zes hoofddoelen staan beschreven, zoals onderzoek naar en ontwikkeling van duurzame menstruatieproducten en educatie en praktijkgericht onderwijs over menstruatiehygiëne. Ook wordt er gesproken over steun aan lokale landbouw voor de productie van vezels voor maandverband. 

In een verklaring van de universiteit over de subsidie werden deze doelen bevestigd: de subsidie diende om alternatieve natuurlijke vezels te onderzoeken en te verwerken voor duurzame vrouwelijke hygiëneproducten, zoals maandverband, inlegkruisjes en ondergoed. 

Nergens valt echter uit op te maken dat transmannen de focus van de subsidie waren. 

Conservatieve invloed 

De beslissing om de subsidie stop te zetten lijkt te zijn beïnvloed door druk van de conservatieve organisatie American Principles Project (APProject). Deze organisatie is een conservatieve politieke belangengroep die zichzelf voorstelt als de enige "nationale pro-familie organisatie" in de VS. Zij strijden naar eigen zeggen tegen "anti-familiaal extremisme van links" dat onder andere jonge kinderen in verwarring zou brengen over het veranderen van hun geslacht. 

Het was die organisatie die de subsidie zou ontdekt hebben. Op X kreeg het APProject dan ook een bedanking van Rollins.

(Stand van zaken: 17.3.2025)

Links

Facebookbericht (gearchiveerd

Brooke Rollins (gearchiveerd)

Brooke Rollins op X (gearchiveerd

Department of Government Efficiency (gearchiveerd

United States Department of Agriculture (gearchiveerd

Subsidie (gearchiveerd

Southern University and A&M College (gearchiveerd

Onderzoeksvoorstel (gearchiveerd

Transgender (gearchiveerd)

Transgender menstrueren (gearchiveerd)

Eierstokken (gearchiveerd

Doelen en doelstellingen (gearchiveerd

Projectvoorstel (gearchiveerd

American Principles Project (gearchiveerd

Politieke belangengroep (gearchiveerd

Nieuwsartikel (gearchiveerd

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.