Woorden nooit geuit

Geruststellende toespraak Vladimir Poetin is verzinsel

13.3.2025, 13:53 (CET), laatst geüpdate: 17.3.2025, 14:55 (CET)

De Duitsers kunnen rustig slapen, want Poetin voelt er niets voor om hun land over te nemen. Helaas is de bron van die bewering niet Poetin zelf, maar een onbekende grappenmaker op sociale media.

Nu Rusland oprukt in Oekraïne en het onzeker is of de Verenigde Staten onder president Trump Europa nog zal verdedigen, maakt de Europese Unie plannen om zich meer te bewapenen. Tegelijkertijd zou de Russische president Vladimir Poetin zich in een toespraak "tot de Duitse regering en het Duitse volk" hebben gericht. Dat wordt althans beweerd op Facebook. Zijn boodschap zou even geruststellend als denigrerend zijn geweest.

Poetin zou de Duitsers hebben uitgelegd waarom hij hun land nooit zou binnenvallen. Zo zou Duitsland te veel schulden hebben, zouden er te veel migranten in Duitsland zijn en zou de Duitse infrastructuur afbrokkelen. Ook zouden Chinese ingenieurs tegenwoordig beter zijn dan Duitse en zou Duitsland geen grondstoffen hebben. Heeft Poetin dergelijke dingen echt gezegd?

Beoordeling

Nee, de uitspraken zijn geheel verzonnen. Poetin heeft dergelijke uitspraken niet gedaan. De oorsprong van de zogenaamde toespraak is onbekend, maar een sociale mediagebruiker die het bericht verspreidde, gaf zelf aan dat het om satire gaat.

Feiten

De Russische president Vladimir Poetin heeft recentelijk geen toespraak gegeven waarin hij zich tot de Duitse regering of het Duitse volk richtte, noch heeft hij redenen opgesomd om Duitsland niet binnen te vallen

Een dergelijke toespraak is niet terug te vinden op de website van het Kremlin, tussen de transcripties van toespraken van de president.

Ook een zoekopdracht in Google met de Duitse zoektermen "Putin + Rede + Einmarsch + Deutschland", of in de Russische zoekmachine Yandex met dezelfde termen in het Russisch, levert geen resultaten op die lijken op de tekst die op Facebook wordt gedeeld.

Als Poetin dergelijke woorden daadwerkelijk had geuit, dan was dat nieuws geweest waarover Duitse en internationale media hadden bericht.

Oorsprong desinformatie onduidelijk

De tekst in het Facebookbericht gaat wel in het Duits rond op sociale media als Facebook en Instagram. Het is niet duidelijk wie de toespraak verzon en als eerste verspreidde. De oudste berichten met de tekst die Deutsche Presse-Agentur (dpa) vond, dateren van 7 maart. Op die dag verscheen de tekst ook op het Facebookprofiel van een AfD-politicus. Hij voegde later de opmerking "Edit: dit is natuurlijk satire!" aan zijn bericht toe.

Een dag later verscheen de tekst ook op de Facebook- en X-profielen van Markus Krall. Krall is een publiek persoon in Duitsland die bekendstaat om het aanhangen van verscheidene complottheorieën. Dpa heeft hem al eens eerder betrapt op het verspreiden van desinformatie.

(Stand van zaken: 13.3.2025)

Opmerking: In de laatste twee alinea's zijn verwijzingen toegevoegd naar de Facebookposts van 7 maart, waar aanvankelijk alleen naar posts van 8 maart werd verwezen. In de beoordeling is verduidelijkt dat de oorsprong van het valse bericht ongewis is.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

NOS: bewapening Europa (gearchiveerd)

Toespraken Poetin website Kremlin (gearchiveerd)

Duitse berichten Facebook en Instagram (gearchiveerd hier en hier)

Facebookberichten 7 maart I & II (gearchiveerd hier en hier)

Berichten Krall op Facebook en X (gearchiveerd hier en hier)

Spiegel over Krall (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.