Geen link met Frankrijk

Video toont protesten in Griekenland twee jaar na treinramp

12.3.2025, 10:31 (CET)

Het ene protest is soms moeilijk van het andere te onderscheiden. Reden te meer om online video's goed te bestuderen. Protest in Frankrijk? Vanwaar dan die Griekse vlaggen en teksten?

Een opgewonden menigte heeft zich verzameld op straat. Mensen dragen capuchons of gezichtsbedekkende kleding. Iemand houdt een protestbord omhoog. Er klinken explosies en er vliegen vuurballen door de lucht. Dat is te zien op een video op Facebook. Volgens de Facebookgebruiker die de video plaatst, toont die protesten in Frankrijk, waarbij wordt opgeroepen tot het vertrek van president Emmanuel Macron. Klopt dat wel?

Beoordeling

Nee, de video toont protesten in de Griekse hoofdstad Athene op 28 februari 2025. Grieken protesteerden massaal tegen de regering, omdat er geen politieke verantwoordelijkheid wordt genomen voor de ergste treinramp in de Griekse geschiedenis, waarbij twee jaar geleden 57 mensen omkwamen.

Feiten

De video toont protesten in de Griekse hoofdstad Athene. Vanaf de eerste seconde in de video is een Griekse vlag te zien, bovenop een statig gebouw, dat daardoor de uitstraling van een overheidsgebouw heeft. Na 00:12 seconden is een protestbord in beeld met een Griekse tekst erop.

Een virtuele wandeling met Google Earth langs het Syntagmaplein, het politieke hart van Griekenland, bevestigt: de video is gemaakt vlak naast het Griekse parlement. Op dit beeld van Google Earth is de exacte locatie van de video te zien. Herkenbaar zijn het lage muurtje met de citrusbomen erachter, het stalletje op de stoep met de tekst "paysafecard" erop en de Coca Colaparaplu ervoor en de bergen op de achtergrond.

Gewelddadige protesten in Athene

De video die op Facebook circuleert, is gemaakt op 28 februari 2025. Een YouTube-video van het Griekse nieuwskanaal Dnews is gemaakt op hetzelfde moment. De persoon die deze beelden maakte, stond vlak bij degene die de video op Facebook heeft gemaakt.

In de Facebookvideo kijkt men na 00:08 seconden een persoon met een paarse trui met capuchon op de rug. Vanaf 00:11 seconden is een man in beeld met een lichte trui en een zwarte band van een tas over de schouder. Hij draagt een protestbord. Na 00:16 seconden vliegt er een vuurbal door de lucht en kort daarna komt, van heel dicht bij, een man in een gele jas met een bril in beeld.

In de YouTube-video draait de camera vanaf 00:02 seconden langs dezelfde mensen: de man met het protestbord, die met de paarse capuchon en die met de gele jas. Na 00:07 seconden vliegt dezelfde vuurbal door de lucht.

Beelden van 28 februari van het Griekse nieuwskanaal News 24/7 tonen dezelfde scène nog eens vanuit een andere hoek. Vanaf 00:10 seconden loopt rechts van de lantaarnpaal een man met een pet over het muurtje. De man is ook te zien in de Facebookvideo, vanaf 00:14 seconden. Op het moment dat de herkenbare vuurbal door de lucht vliegt, gaat de man zitten.

Treinramp twee jaar eerder

Op 28 februari gingen honderdduizenden Grieken verspreid over het hele land de straat op. Zij protesteerden tegen de afhandeling van de ergste treinramp in de Griekse geschiedenis, exact twee jaar eerder. Bij dat ongeluk bij het dorp Tempi in de regio Thessalië botste op 28 februari 2023 een passagierstrein op een goederentrein. Daarbij kwamen 57 mensen, waaronder veel jongeren, om het leven.

In een onderzoeksrapport dat op 27 februari verscheen, worden menselijke fouten, verouderde infrastructuur en grote systeemfouten aangewezen als oorzaken van het ongeluk. De protesten, die ook afgelopen weekend weer oplaaiden, richten zich tegen de regering van premier Kyriakos Mitsotakis. Die zou volgens critici te weinig doen om politieke verantwoordelijken aan te wijzen, of het onderzoek zelfs frustreren. Tot dusver zijn alleen enkele spoorwegfunctionarissen aangeklaagd.

(Stand van zaken: 12.3.2025)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Locatie video Google Earth (gearchiveerd)

Grieks parlement (gearchiveerd)

Video Dnews(gearchiveerd & video gearchiveerd)

Video News 24/7(gearchiveerd & video gearchiveerd)

NOS over treinramp (gearchiveerd)

Reuters over treinramp (gearchiveerd)

AP over treinramp I & II (gearchiveerd I & II)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.