Geen link met USAID
DPG Media leent geld van Europese Investeringsbank
14.2.2025, 11:28 (CET)
Wat hebben de Volkskrant, Trouw, het AD en andere Nederlandse media met elkaar gemeen? Ze vallen allemaal onder de paraplu van het Belgische DPG Media. Die zou zich vet hebben laten betalen door USAID, het ontwikkelingsagentschap van de Amerikaanse overheid, om "linkse globalistische propaganda" te verspreiden. Althans, dat valt te lezen op sociale media.
Beoordeling
DPG Media kreeg een lening, geen gift, van de Europese Investeringsbank. Dat is iets anders dan USAID. Er is ook geen bewijs dat USAID enige steun gaf aan DPG Media.
Feiten
De beweringen worden online gedeeld met screenshots van de website van de Europese Investeringsbank (EIB). Wat doet de EIB exact? Gunstige leningen verstrekken voor investeringen die aansluiten bij de EU-doelstellingen. Dat doet het door zelf geld te lenen op de kapitaalmarkten: er wordt dus geen geld uit de EU-begroting gebruikt.
Eén van die doelstellingen is digitalisatie en technologische ontwikkeling. Het is in het kader daarvan dat de EIB een lening, geen gift, van 120 miljoen euro uitgeeft aan DPG Media. Met dat geld gaat DPG investeren in digitalisatie en RDI (research, development and innovation).
In het persbericht dat de nieuwe lening aankondigt wordt ook een voorbeeld gegeven. Zo wil DPG hun digitaal platform, voor gebruikers en adverteerders, verder ontwikkelen; ondere andere met AI en tekst-naar-spraak applicaties. Met andere woorden: de lening is bedoeld om allerlei technologie achter de schermen te verbeteren en niet om redactioneel werk te beïnvloeden.
De EIB is USAID niet
De lening die de EIB aan DPG geeft, heeft dus helemaal niets te maken met USAID. De EIB en USAID zijn twee verschillende instituten die verschillende activiteiten doen en op een andere manier werken.
USAID doet aan ontwikkelingshulp in ongeveer 130 landen en dat doen ze met overheidsgeld. Het is dus geen bank, zoals de EIB. Voor de totale begroting van de VS gaat het maar om een broodkruimel: 1,2 procent ging in 2023 naar ontwikkelingshulp, oftewel 71,9 miljard dollar.
Via de website usaspending.gov kunnen overheidsuitgaven, waaronder die van USAID, opgezocht worden. Daar is geen spoor te vinden van enige steun van USAID aan DPG Media.
(Stand van zaken: 14.2.2025)
Links
Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)
EIB - Media Digital Acceleration (gearchiveerd)
EIB - Persbericht lening DPG Media (gearchiveerd)
EIB - digitalisatie en technologische ontwikkeling (gearchiveerd)
Over de Europese Investeringsbank (gearchiveerd)
Pew Research Center - Amerikaanse begroting & ontwikkelingshulp (gearchiveerd)
usaspending.gov - zoekopdracht USAID & DPG Media (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.