Verzinsels zonder bewijs

Onbestaande proef met koolstofkrediet in het VK

8.1.2025, 16:38 (CET)

De overheid die zich bemoeit met je boodschappen, zodat je niet te veel CO2 uitstoot? Klinkt erg Big Brother, dus voor de paniek aanslaat is het goed om de bron van zo'n boude uitspraak te bekijken.

Met de auto rijden, het vliegtuig nemen, landbouw: het stoot allemaal CO2 uit. Om daar een mouw aan te passen zou het Verenigd Koninkrijk een proef hebben gedaan met een koolstofkredietsysteem. Daarbij zou een dagelijkse hoeveelheid per persoon worden vastgesteld van 20 kilogram koolstofuitstoot per dag. Met andere woorden: het zou een limiet zijn op wat je kan kopen, of dat nu om voedsel, kleding, andere goederen of vliegtuigtickets gaat. Online wordt daarover gesteigerd en het klinkt inderdaad eerder dystopisch. Hoe zit de vork nu echt in de steel?

Beoordeling

Er vond helemaal geen proef van een koolstofkredietsysteem plaats in het Verenigd Koninkrijk, laat een woordvoerder van het Brits departement voor Energieveiligheid en netto nul weten aan Deutsche Presse-Agentur (dpa).

Feiten

De bron van de bewering is terug te leiden naar Malcolm Roberts, een Australische senator van de rechtse populistische partij One Nation en bekende klimaatscepticus. In een toespraak in de Australische Senaat in december 2024 sprak hij over een "recent afgeronde proef" in het VK voor zo'n koolstofkredietsysteem.

Roberts geeft daarin geen echte onderbouwing of bron voor zijn uitspraken. Een woordvoerder van het Brits departement voor Energieveiligheid bevestigt aan dpa dat die zogenaamde proef helemaal niet bestaat. "We herkennen deze claim helemaal niet", zo klinkt het.

Op zijn website is een transcript van Roberts' interventie terug te vinden. Daarin maakt hij melding van een 'white paper' die zijn beweringen zou moeten staven. Een link leidt naar een paper uit 2012, op basis van een onderzoek uitgevoerd door Coca-Cola en de Carbon Trust. Dat gaat over het concept van de ecologische voetafdruk, hoe dat te meten en te communiceren naar een breed publiek.

Die paper heeft dus niet enkel niets te maken met de overheid van het Verenigd Koninkrijk, het document zelf is ruim twaalf jaar oud. Kortom, er is geen enkel bewijs of aanwijzing dat er in het VK plannen zijn om aan burgers een systeem van koolstofkrediet te introduceren dat hun consumptie beperkt.

(Stand van zaken: 8.1.2025)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Uitspraken Australische senator Roberts (gearchiveerd)

Wie is Malcolm Roberts I & II (I & II gearchiveerd)

Over DESNZ (gearchiveerd)

White paper 2012 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.