Onafhankelijkheidsmars
Een grote nationalistische bijeenkomst in Polen in 2017
3.1.2025, 18:44 (CET)
Op 22 december 2024 deelt iemand op X volgende boodschap bij een video: "300.000 Polen gingen de straat op om te verklaren dat Polen een christelijk land is en dat moslims niet zullen worden getolereerd". In de video zijn massaal mensen te zien die liederen scanderen terwijl Bengaals vuur wordt aangestoken. Ook op Facebook en in andere talen circuleren gelijkaardige claims sterk. De beelden zijn echter niet recent.
Beoordeling
De video circuleerde al in 2017 en toont demonstranten in de Poolse hoofdstad Warschau in een mars voor onafhankelijkheid. Volgens mediaberichten waren zo'n 60.000 mensen aanwezig.
Feiten
Een reverse image search leidt naar een bericht van 12 november 2017 op X. Dat bericht deelde destijds dezelfde video en schreef dat het een "Mars van de Onafhankelijkheid" in de hoofdstad Warschau toonde. Onafhankelijkheidsdag op 11 november is een feestdag in Polen.
Visuele elementen, zoals het logo van LG OLED TV en van de winkel C&A, leiden naar de exacte locatie van de video: de mensen staan op een rotonde in het centrum van Warschau.
Beelden van Google StreetView tonen dat de video niet recent is. Op de huidige beelden staat er namelijk een gebouw dat er nog niet was op het moment dat de video werd opgenomen. In de clip staat een bouwkraan op de locatie, die ook te zien is op een Street Viewbeeld uit oktober 2017. De clip kan daarom geen actuele protesten laten zien.
Andere media, zoals The New York Times en Euronews, publiceerden gelijkaardige beelden van die dag waarop de demonstranten met het Bengaals vuur ook te zien zijn.
60.000 manifestanten
Op 11 november 2017, in de marge van de officiële viering van de Poolse onafhankelijkheid, marcheerden ongeveer 60.000 activisten - en niet 300.000 - door de straten van Warschau na een oproep van extreemrechts, meldden verschillende media.
Tijdens deze nationalistische mars waren de slogans openlijk anti-Europees, anti-liberaal en islamofoob, waarbij de christelijke wortels van het land werden benadrukt.
Op dezelfde dag vonden ook andere demonstraties plaats, waaronder een tegendemonstratie aan de andere kant van de stad om te protesteren tegen de autoritaire wending van de regering, op dat moment geleid door de PiS, een ultraconservatieve rechtse partij.
(Stand van zaken: 3.1.2025)
Links
Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II met video)
Engels X-bericht (gearchiveerd)
Over reverse image search (gearchiveerd)
Reverse image search (gearchiveerd)
Over Onafhankelijkheidsdag in Polen (gearchiveerd)
Beelden Google Street View I & II (gearchiveerd I & II)
Artikel New York Times (gearchiveerd)
Video bij Euronews (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.