Niet aan de deur gezet
Oud beeld van bezoek Duits minister aan China duikt terug op
24.12.2024, 10:31 (CET)
De diplomatische spanningen tussen Duitsland en China zijn al een tijdje aan de gang, vooral dan over de oorlog in Oekraïne. Online berichten doen verslag van een nieuwe episode in de vertroebelde relatie tussen beide partijen: Duits minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zou tijdens haar recente bezoek aan China de deur zijn uitgezet op een persconferentie. Een artikel van de gekende nepnieuwssite Dissident.one vat het samen als volgt: "Chinezen zijn de beledigingen zat – Zetten Baerbock de deur uit alsof ze een klein kind is."
Het bewijsmateriaal hiervoor is een foto, en in sommige gevallen een video, waarop Baerbock te zien is. Maar heeft die er wel iets mee te maken?
Beoordeling
Nee, de beelden komen van een eerder bezoek van Annalena Baerbock aan China in 2023 en tonen hoe Baerbock na afloop van de persconferentie de zaal verliet. Van een geforceerd vertrek was geen sprake.
Feiten
Een reverse image search van de foto leidt niet naar het recente bezoek van Baerbock aan China op 2 en 3 december, maar wel naar een bezoek dat ze anderhalf jaar geleden deed. Midden april in 2023 bezocht ze China voor handels- en diplomatieke contacten.
De foto komt uit een reportage (minuut 3:01) die de Duitse omroep Deutsche Welle over dat bezoek maakte. Daarin is de persconferentie te zien die Baerbock samen gaf met Qin Gang, China's toenmalig minister van Buitenlandse Zaken.
Hoewel Baerbock en Gang het niet over alles eens waren, was er geen sprake van een geforceerde uitwijzing. Baerbock verliet na afloop van de persconferentie simpelweg de zaal. Destijds was daar ook nergens iets over terug te vinden in berichtgeving.
Wang Yi
Op 2 december dit jaar vertrok Baerbock voor de tweede keer in haar ambtstermijn richting China. Deze keer niet voor een ontmoeting met Gang, maar wel met Wang Yi, China's huidig minister van Buitenlandse Zaken. De foto op Facebook toont dus Qin Gang, die een pak jonger is dan de grijzere Wang Yi.
Beide partijen kwamen dit keer niet tot het geven van een gezamenlijke persconferentie. China wilde daar niet aan deelnemen. Dat heeft te maken met de gespannen relatie tussen beide staten. Vooral de oorlog in Oekraïne vormt een heikel punt: er zijn namelijk aanwijzingen dat China zowel economisch als militair Rusland ondersteunt.
Foute informatie
Tijdens een persconferentie van het Duits ministerie van Buitenlandse Zaken op 4 december, legde een journalist het bestaan van de oude beelden ook voor aan Sebastian Fischer, de woordvoerder van het ministerie. Die repliceerde dat de berichten over de beelden "foute informatie" zijn.
Hij verduidelijkte dat al voor het begin van de reis bepaald was dat er geen persconferentie zou plaatsvinden aangezien China dit niet wenste. Baerbock installeerde vervolgens een eigen persconferentie, zonder bijzijn van haar Chinese tegenhanger.
(Stand van zaken: 24.12.2024)
Links
Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)
Dissident.one artikel (gearchiveerd)
Over reverse image search (gearchiveerd)
Reverse image search (gearchiveerd)
Over bezoek Baerbock aan China in 2023 (gearchiveerd)
Over bezoek Baerbock aan China in 2024 I, II & III (gearchiveerd I, II & III)
Duitsland Instituut I & II (gearchiveerd I & II)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.