Gevangeniswezen Vietnamoorlog
Vietnamees oorlogsmuseum verward met Syrische gevangenis
13.12.2024, 16:23 (CET), laatst geüpdate: 13.12.2024, 16:28 (CET)
Een video die rondgaat op het internet lijkt een impressie te geven van de gruweldaden die zich in de Sednaya-gevangenis in Syrië afspeelden. Volgens een bericht op Facebook zouden die beelden een gevangene tonen uit die gevangenis.
Beoordeling
De video toont de reconstructie van een cel in een oorlogsmuseum in Vietnam. De persoon is niet echt.
Feiten
Aan het begin van de video zijn links van de celdeur langs een langere gang verschillende deuren te zien die op een muur geschilderd lijken te zijn. Via een reverse image search met screenshots uit de video kon een soortgelijke afbeelding gevonden worden in de databank van Alamy. Volgens het bijschrift werd die foto genomen in het War Remnants Museum in Ho Chi Minh stad, een oorlogsmuseum in de grootste stad van Vietnam.
Door deze informatie kon Deutsche Presse-Agentur andere beelden van dezelfde cel vinden, bijvoorbeeld op de Franse versie van Alamy en op YouTube. Deze beelden maken duidelijk dat er geen echte persoon in de cel zit, maar dat het om een reconstructie gaat.
Volgens de website van het museum loopt er een tentoonstelling die het detentiesysteem tijdens de Vietnamoorlog in kaart brengt. Ook Google Street View heeft een foto van het museumterrein waarop de celdeur te zien is.
Sednaya
De video komt dus niet uit Syrië en wordt online dus ten onrechte geassocieerd met de militaire gevangenis Sednaya in Syrië, die gekend stond als 'menselijk slachthuis'. Na omverwerping van het Assadregime afgelopen weekend, kwamen daar heel wat mensen vrij, waaronder ook jonge kinderen en vrouwen. Sinds de Arabische Lente en de daaropvolgende burgeroorlog verdwenen ongeveer 100.000 mensen in gevangenissen van het Assadregime.
(Stand van zaken: 13.12.2024)
Links
Facebookpost (gearchiveerd met video)
Over reverse image search (gearchiveerd)
Reverse image search (gearchiveerd)
Foto's bij Alamy I & II (gearchiveerd I & II)
Over het War Remnants Musueum & tentoonstelling (gearchiveerd I & II)
Beelden Google Street View (gearchiveerd)
Artikel RTL & The Guardian over Sednaya-gevangenis (gearchiveerd I & II)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.