Geen echte gevangene

AI-beeld online voorgesteld als Syrische martelgevangenis

12.12.2024, 17:27 (CET)

Beelden van de omwenteling in Syrië circuleren volop online. Daarbij blijft het toch ook oppassen of je wel naar een authentiek beeld kijkt en niet naar een AI-beeld.

Na de plotse val van het Assadregime in Syrië komt de ware schaal van de gruwel en onderdrukking met mondjesmaat naar buiten. Een tekenend voorbeeld daarvan is de Sednayagevangenis. Gevangenen komen na jaren van marteling in het donker opeens vrij. Een beeld die zo'n gevangene zou moeten tonen, wordt gedeeld op sociale media. Het zijn stuk voor stuk aangrijpende verhalen.

Beoordeling

Het beeld van de man is gemaakt met AI, hij is geen echte gedetineerde van de Sednayagevangenis.

Feiten

Uit een reverse image search van de afbeelding blijkt dat het geen authentieke foto is uit de Sednayagevangenis, maar een AI-beeld. De korte video waaruit het beeld afkomstig is, werd gepost op TikTok op 3 december. In de bio van het profiel staat ook nog: "Ja, alles is AI, kom op."

De clip toont ook verschillende typische eigenschappen van een AI-beeld. Zo is de huid van de man onnatuurlijk glad en even. Op het einde van de clip is ook te zien hoe zijn tanden opeens veranderen van een normaal gebit naar scherpe snijtanden.

Gruwelgevangenis

Aan echte horrorbeelden uit de Sednayagevangenis is er nochtans geen gebrek. De bijnaam van het complex was het 'menselijk slachthuis' vanwege de gruwel die er plaatsvond. Ook vrouwen en jonge kinderen kwamen er dit weekend vrij na het omverwerpen van het regime. Sinds de Arabische Lente en de daaropvolgende burgeroorlog verdwenen ongeveer 100.000 mensen in gevangenissen van het Assadregime.

(Stand van zaken: 12.12.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Online blogpost (gearchiveerd)

TikTokvideo (gearchiveerd & video gearchiveerd)

TikTokprofiel (gearchiveerd)

Over de Sednayagevangenis I & II (I & II gearchiveerd)

Hoe AI te herkennen (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.