Patent voor hoopvol idee
Bewijs ontbreekt omtrent invloed van straling schermen
11.12.2024, 14:37 (CET)
Volgens een bericht op Facebook zouden elektromagnetische velden het menselijk zenuwstelsel kunnen manipuleren. Het Amerikaans patent, US 6506148 B2, zou precies daarvoor zijn aangemaakt. Maar wetenschappelijk bewijs voor zulke technieken met straling bestaat helemaal niet.
Beoordeling
Er is geen bewijs dat elektromagnetische straling van de televisie of computer het gedrag of de emoties van mensen kan beïnvloeden.
Feiten
Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft telefonisch gesproken met een woordvoerder van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden. Daarin werken meerdere organisaties samen om kennis te verschaffen over elektromagnetische velden (EMV). Deze velden ontstaan bijvoorbeeld bij de opwekking van elektriciteit en bij draadloze communicatie.
Volgens de woordvoerder van het Kennisplatform bestaat er geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat schermen van bijvoorbeeld de televisie of computer via straling invloed op de kijker kunnen uitoefenen. "Wij volgen al jaren alle wetenschappelijke publicaties rondom gezondheid en EMV, maar zien hier geen bewijs of aanwijzingen voor." Volgens de woordvoerder is het daarnaast ook onlogisch dat zulke lage frequenties op die manier invloed zouden kunnen uitoefenen.
Het enige bewezen gevolg van blootstelling aan een EMV is de opwarming van het lichaam. Sommige mensen stellen dat zij er hoofdpijn of vermoeidheid door oplopen, maar er is geen bewijs voor een verband. "Eerder werd er ook gedacht dat telefoons ADHD konden veroorzaken, maar de wetenschappelijke publicaties ondersteunen dat niet", aldus de woordvoerder.
Patent
Het patent waarover wordt gesproken in het Facebookbericht bestaat. Het is in 2003 in de Verenigde Staten toegekend aan Hendricus G. Loos. Toch is er volgens het Kennisplatform geen grond om te geloven dat de techniek werkt, want er is geen wetenschappelijk bewijs.
Een patent kan worden aangevraagd voor een concept — er hoeft niet per se een functionerend product bij te horen — zo legt de woordvoerder uit. "Je hoeft er geen uitgebreid wetenschappelijk onderzoek voor te doen. Dit patent is eerder een voorschot, gemaakt door iemand die hoopt dat deze techniek in de toekomst zou kunnen werken. Hij hoopt er dan mee te kunnen verdienen."
Mediaonderzoek
Hoewel er dus geen bewijs bestaat dat aantoont dat EMF het gedrag of de emoties van mensen via een scherm kunnen beïnvloeden, toont mediaonderzoek wel aan dat de inhoud van televisieprogramma’s invloed op de kijker kan hebben. Daar verwijst ook de woordvoerder van het Kennisplatform naar. Zo kunnen reclames voor voedsel de mening van kinderen over die producten veranderen. En de manier waarop het nieuws immigranten weergeeft, heeft effect op de mening van de kijker. Dit is echter niet het gevolg van elektromagnetische velden.
(Stand van zaken: 11.12.2024)
Links
Facebookbericht (gearchiveerd)
Kennisplatform Elektromagnetische Velden (gearchiveerd)
WHO over electromagnetic fields (gearchiveerd)
Antennebureau over gevolgen EMF (gearchiveerd)
WHO over gevolgen EMF (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.