Interview met NAVO-topman
Admiraal Bauer wordt fout geciteerd op het internet
11.12.2024, 16:32 (CET)
De voorzitter van het NAVO Militair Comité, de Nederlandse admiraal Rob Bauer, zou in een interview hebben gezegd: "we moeten Rusland preventief aanvallen!" Sociale mediagebruikers struikelen over dit agressieve taalgebruik van het militaire bondgenootschap, en delen het fragment waarin Bauer deze woorden zou uitspreken. Maar wie blijkt er nu het slechts in Engels: Bauer of de sociale mediagebruikers?
Beoordeling
Bauer zegt nergens in het gesprek de exacte woorden dat "we Rusland preventief moeten aanvallen". Hij benadrukt keer op keer dat de NAVO pas militaire actie onderneemt, als Rusland de eerste aanval op NAVO-gebied doet. Buitenlandse media citeerden Bauer fout.
Feiten
Op de achtergrond van de korte video die op sociale media wordt gedeeld, is te zien dat het evenement waar Bauer sprak op 25 november 2024 georganiseerd werd door het EPC - het European Policy Centre. Het hele event van 1 uur en een kwartier is op YouTube terug te vinden.
Handig, want op YouTube kan je een transcript van het hele interview ophalen. Hoe je een transcript op YouTube vindt, wordt in deze video uitgelegd. Met ctrl+F is het transcript op steekwoorden te doorzoeken. Zo kunnen we nog eens nagaan wat admiraal Bauer exact heeft gezegd, en of hij door andere media en sociale mediagebruikers wel juist gequote is.
"We are not going to attack Russia out of nothing"
Het fragment dat op sociale media wordt gedeeld, begint in minuut 50:22 van de YouTubevideo. In dat fragment zegt Bauer duidelijk: "We are not going to attack Russia out of nothing" (vertaling: we gaan Rusland niet uit het niets aanvallen). Kortom: Bauer benadrukt dat de NAVO niet actief de eerste stap in een oorlog met Rusland zal nemen.
Als Rusland NAVO-gebied besluit aan te vallen, zal de NAVO zich weren tegen deze aanvallen en daarnaast militaire doelen in het vijandige gebied aanvallen, zegt Bauer tussen minuut 50:43 en 51:03.
De NAVO heeft daarom meer luchtverdediging nodig, en gaat tegelijkertijd investeren in "Deep Precision Strike", gaat de Nederlandse admiraal verder. Dat is een manier van oorlog voeren waarbij met lange afstandsraketten specifieke doelen in vijandig gebied kunnen worden geraakt, zoals militaire infrastructuur en depots.
Bauer spreekt dus over het aanvallen van Russische doelen, maar niet preventief om een aanval van Rusland te voorkomen. Omdat de NAVO een defensief bondgenootschap is, is het niet haar beleid als agressor op te treden. In de woorden van Bauer in het interview: "because we are a defensive alliance, we will have to take the first blow" (vertaling: omdat we een defensief bondgenootschap zijn, moeten we de eerst klap opvangen). Die eerste klap zou vanuit Rusland kunnen komen.
Russische en Oekraïense bronnen quoten Bauer fout
Sociale mediagebruikers hebben hun informatie waarschijnlijk uit pro-Russische bronnen gehaald, waar de uitspraken van Bauer fout werden neergezet. Dat gebeurde onder andere op het Russische desinformatienetwerk Pravda en de Russische nieuwssite EADaily. Daar werd in het Engels gekopt met "preemptive strikes against Russia" (vertaling: preventieve aanvallen tegen Rusland), die die NAVO van plan zou zijn.
Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov had moeite de woorden van Bauer letterlijk weer te geven en sprak onterecht over preventieve NAVO-aanvallen op Rusland. Net als de pro-Oekraïense website Ukraine Today.
(Stand van zaken: 11.12.2024)
Links
Facebookpost I & II (gearchiveerd I & gearchiveerd met video II)
NAVO over Rob Bauer (gearchiveerd)
Evenement op website EPC (gearchiveerd)
YouTubevideo interview (gearchiveerd, gearchiveerde video)
Uitleg vinden transcript op YouTube (gearchiveerd met video)
Over Deep Precision Strike (gearchiveerd)
Rijksoverheid over NAVO (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.