Foute context
Oude foto's van Assad in Moskou circuleren op sociale media
9.12.2024, 17:41 (CET)
Afgelopen weekend namen Syrische rebellen Damascus in, en daarmee viel de vijftig jaar durende dictatuur van de Assad familie. Bashar al-Assad en zijn familie wisten Syrië te ontkomen, en inmiddels is duidelijk dat ze asiel in Rusland hebben gekregen. Een sociale mediagebruiker meent nu recent beeldmateriaal te hebben ontvangen van Assad en Poetin, en Assad en zijn vrouw in Moskou. Maar heeft deze persoon zijn bronnen wel gecheckt?
Beoordeling
Blijkbaar niet, want de foto van Assad en Poetin samen is ruim negen jaar oud. En het beeld van Assad met zijn vrouw Asma al bijna 20 jaar.
Feiten
Via een reverse image search zijn beide beelden te vinden. De eerste foto, van Assad en Poetin die net samen door een deur lopen, werd genomen op 20 oktober 2015. Dat blijkt uit het beeldarchief van persbureau AP.
Assad bracht toentertijd een verrassingsbezoek aan Poetin, zijn eerste buitenlandse bezoek sinds het hoogtepunt van de Arabische Lente in 2011 en de opstand in Syrië tegen zijn eigen regime. Hij bedankte Poetin tijdens dit bezoek voor zijn militaire steun.
Eerste staatsbezoek aan Moskou
De tweede foto, van Assad met zijn vrouw Asma al-Assad, is nog veel ouder: uit het archief van Getty Images blijk dat deze werd genomen op 25 januari 2005. Assad was toen voor het allereerst op staatsbezoek in Rusland. Dezelfde dag ontmoette hij Poetin en ondertekenden ze samen meerdere samenwerkingsovereenkomsten.
Regime van Assad gevallen
Op zondagochtend kwam in Nederland het nieuws dat het regime van Assad was gevallen, en de dictator gevlucht. Even was het onduidelijk waar Assad zich bevond, maar inmiddels weten we dat hij met zijn familie in Rusland is en daar asiel heeft gekregen.
Gezien de geschiedenis tussen Poetin en Assad is dat niet zo opvallend: zo ondersteunde Poetin Assad in zijn oorlog met de Syrische burgerbevolking en rebellenleiders.
(Stand van zaken: 09.12.2024)
Links
AP beeldarchief foto I (gearchiveerd)
Bronnen The Guardian & persafdeling Kremlin (gearchiveerd hier & hier)
Getty Images beeldarchief foto II (gearchiveerd)
Bronnen Radio Free Europe & persafdeling Kremlin (gearchiveerd hier & hier)
Artikel BBC & Reuters (gearchiveerd hier & hier)
Achtergrondartikel Russische inmening in Syrië (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.