Ontkenning klimaatopwarming

Ook in Groenland laat klimaatverandering zich voelen

6.12.2024, 17:26 (CET)

De klimaatverandering is een complex geven en wetenschappelijke studies zijn makkelijk fout geïnterpreteerd. Je laat je daarin dan ook best niet lijden door websites die desinformatie verspreiden.

De Facebookpagina Klimaathoax heeft een screenshot gedeeld van een artikel van The Daily Sceptic met de titel "Greenland Surface Temperatures Fall for 20 Years in Fresh Blow to Climate Alarm Narrative". Het artikel verwijst naar een studie gepubliceerd in het Mausam-journal op 1 april 2024. Volgens dat artikel concludeert de studie dat de landstemperatuur, oftewel de LST (land surface temperature) op Groenland tussen 2000 en 2019 met 0,11°C is gedaald. Dit zou eerdere aanwijzingen voor temperatuurdalingen in het Arctisch gebied bevestigen. Maar is die analyse wel juist?

Beoordeling

De wetenschappelijke studie wordt misleidend voorgesteld en geïnterpreteerd. De LST bleef relatief stabiel, maar het klimaat is wel degelijk aan het veranderen: die twee dingen zijn tegelijk waar.

Feiten

De post plaatst een link naar de studie in Mausam samen met het screenshot van het artikel van The Daily Sceptic. Echter, de informatie in beide bronnen komt niet overeen en blijkt misleidend te zijn. De interpretatie van de studie in de post en het artikel wijkt af van wat er daadwerkelijk in Mausam wordt gepresenteerd.

Bevindingen studie

De studie concludeert dat tussen 2000 en 2019 de landgebieden in Groenland stabiele temperatuurtrends hebben vertoond. Dit houdt in dat de temperaturen op de landsgebieden in Groenland minimaal zijn gestegen of zijn gedaald.

Om precies te zijn, de bevindingen van de studie tonen aan dat de gemiddelde temperatuurstijging voor heel Groenland van maart 2000 tot februari 2019 0,055°C was met een 95% betrouwbaarheidsinterval (CI) van -0,418°C tot 0,307°C. Het feit dat dit betrouwbaarheidsinterval ook nul bevat, betekent dat de temperatuurverandering niet significant is. Met andere woorden, er is geen duidelijke, meetbare temperatuurverandering. Dat verklaart de conclusie "niet-significante verandering in LST" van de wetenschappers.

Verschillende factoren

Hiermee wijzen de wetenschappers er dus op dat het smelten van de ijskap mogelijk met andere factoren te maken heeft. Omdat deze studie zich uitsluitend richt op het vastleggen van de LTS temperatuurtrends, trekken de wetenschappers geen voorbarige conclusies.

Wel wijzen ze op eventuele factoren zoals neerslagpatronen, zeestromingen of het effect van het zonlicht op het ijs. Hiervoor is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Want het klimaat in Groenland is wel degelijk aan een snel tempo aan het veranderen en verwarmen.

Mausam is sinds 1950 een erkend wetenschappelijk tijdschrift, uitgaande van de Indische Meteorologische Dienst, dat studies presenteert op basis van wetenschappelijk, empirisch onderzoek. De artikelen die worden gepubliceerd zijn gepeerreviewd. In deze specifieke studie zijn de auteurs deskundige wetenschappers met een aantoonbaar betrouwbaar CV.

De claim van The Daily Sceptic dat volgens de studie tussen 2000 en 2019 de LST van Groenland met 0,11°C zou zijn gedaald is niet terug te vinden in de studie. Het getal 0,11 wordt niet expliciet benoemd en het is dus niet duidelijk waar The Daily Sceptic dit getal op baseert. Het feit dat de studie een "non-significant change in LST" (niet-significante verandering in landtemperatuur) concludeert, staat haaks op de bewering dat Groenland afkoelt.

Het onderzoek is ook niet in tegenspraak met de wetenschappelijke bevinding dat het noordpoolgebied opwarmt - integendeel: "Er zijn aanwijzingen voor een versnelde opwarming van het noordpoolgebied, aangezien de snelheid waarmee de ijskap van Groenland smelt tussen 1990 en 2005 is toegenomen," schrijven de onderzoekers.

Cherrypicking

The Daily Critic is een Britse website bekend vanwege het verspreiden van misinformatie, oorspronkelijk over COVID-19 maar ook over klimaat.

Zo namen ze een figuur over uit de studie gepubliceerd in het MAUSAM journal. Dit figuur is gebaseerd op het 95% betrouwbaarheidsinterval van de temperatuursveranderingen in Groenland (zie figuur 8 in de studie: 95% Confidence Interval of Temperature Change Across Greenland). The Daily Critic gebruikt dit figuur echter in zijn eigen artikel zonder de uitleg en context van de studie te benoemen.

De andere factoren, zoals neerslagpatronen, zeestromingen of het effect van het zonlicht op het ijs die de wetenschappers als mogelijke oorzaak benoemen voor verder onderzoek in de studie, worden niet vernoemd.

Misleidend beeld

The Daily Sceptic verwijst ook naar een studie, gepubliceerd in Communications Earth & Environment, die aangeeft dat de Central Pacific El Niño een belangrijke rol speelt in de recente zomerse klimaatverandering in het Arctisch gebied. De studie wijst erop dat het ijsverlies en de opwarming van Groenland recent vertraagden, wat deels te maken heeft met de invloed van El Niño, die ook heeft bijgedragen aan het herstel van het Arctische zee-ijs.

The Daily Sceptic benadrukt dat de Matsumura studie suggereert dat veranderingen rond Groenland dus kunnen worden toegeschreven aan natuurlijke variabiliteit, in plaats van menselijk toedoen. Wat het echter niet benoemd is dat de studie wel degelijk erkent dat menselijke klimaatverandering mogelijk de frequentie en intensiteit van deze natuurlijke verschijnselen beïnvloedt.

Kortom, het artikel in The Daily Sceptic maakt misbruik van wetenschappelijke bronnen om een misleidend beeld te schetsen. De informatie is daarom onbetrouwbaar en presenteert een subjectieve visie van het klimaatprobleem, gebaseerd op onjuiste beweringen.

(Stand van zaken: 6.12.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Studie in Mausam (gearchiveerd)

Volledige studie (gearchiveerd)

Over Mausam (gearchiveerd)

Klimaatverandering in Groenland I & II (I & II gearchiveerd)

Artikel The Daily Sceptic (gearchiveerd)

The Daily Critic desinformatie (gearchiveerd)

Klimaatstudie El Niño 2021 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.