Terugkerend gerucht
Bus op aardgas vloog in brand in Italië in 2022
3.12.2024, 18:02 (CET)
Elektrische voertuigen: verafgood of verguisd lijken wel de enige twee meningen die beschikbaar zijn op sociale media. Volgens dat tweede kamp zijn elektrische voertuigen ook vooral een rijdend brandgevaar. Een video van een dramatisch brandende bus moet die stelling kracht bij zetten. "Brand goed dat electrisch spul" (sic), klinkt het. Maar is de bus in kwestie wel echt elektrisch?
Beoordeling
De beelden tonen een busbrand in Perugia, Italië in 2022. De bus reed op aardgas, en niet op elektriciteit.
Feiten
Een provinciale weg in Perugia, in het centrum van Italië, was de scène van de indrukwekkende brand op 16 april 2022. Destijds circuleerden de beelden al op sociale media en schreef dpa er een factcheck over.
De bus reed op aardgas, en niet op elektriciteit, zo rapporteerden lokale Italiaanse media destijds. Het model is een Irisbus CityClass. Op het moment dat de brand uitbrak waren er geen passagiers aanwezig, de monteur die met de bus op de baan was bleef ongedeerd. Een langere en scherpere video van de lokale brandweer toont zowel de intensiteit van de brand als de inspectie van de uitgebrande aardgasbus.
De foto die samen met de video wordt gedeeld toont wel degelijk een elektrische bus van Braziliaans transportfabrikant Marcopolo. Die heeft dus niets te maken met de brandende Italiaanse bus, bijna drie jaar geleden.
Over de (brand)veiligheid van elektrische voertuigen is regelmatig wat te doen. Nieuwe technologieën liggen wel vaker onder een vergrootglas, maar elektrische wagens zijn even brandveilig als conventionele auto's. Er is wel een verschil bij het blussen, mocht er toch brand uitbreken. Elektrische auto's blussen is een pak ingewikkelder.
(Stand van zaken: 03.12.2024)
Links
Facebookpost (gearchiveerd) & gearchiveerde video
Artikel Il Messaggero (gearchiveerd)
Foto model aardgasbus (gearchiveerd)
Artikel Umbria On met video brandweer (gearchiveerd) met gearchiveerde video
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.