Applaus in Europees parlement
Zelensky rept geen woord over Amerikaanse raketten
2.12.2024, 15:43 (CET)
Geopolitiek is een complex samenspel van actoren en omstandigheden. De reacties van verkozen parlementsleden kan dan ook een krachtig signaal sturen. Een video van een applaus in het Europees Parlement wordt gedeeld online, met de boodschap dat dit de Europese reactie is op het nieuws dat de VS Oekraïne toestemming hebben gegeven om langeafstandsraketten te gebruiken. Hiermee kan het land Russisch grondgebied bereiken. Is dat de werkelijke context van de beelden?
Beoordeling
Het applaus in het Europees Parlement was naar aanleiding van een virtuele toespraak van Oekraïens president Zelensky. Daarin sprak hij niet over de beslissing van de VS over het gebruik van hun raketten.
Feiten
De video werd origineel online gedeeld op X door Duits Europees parlementslid Tomasz Froelich (AfD) op 19 november 2024. De aanleiding was een (virtuele) toespraak van Oekraïens president Zelensky voor het Parlement. Dat was ter gelegenheid van 1000 dagen oorlog in Oekraïne.
Zelensky sprak over vrede, hoe die te bereiken en Europese normen en waarden. Hij bedankte de Europese Unie ook. Hij sprak niet over de beslissing van de Amerikaanse regering om het gebruik van hun langeafstandsraketten door het Oekraïense leger toe te staan. Dat nieuws werd een dag eerder bekend. Zelensky nam het woord "missile", raket, enkel in de mond om het te hebben over de Russische capaciteit om er te produceren.
Kortom, de Europese Parlementsleden gaven Zelensky een staande ovatie na zijn toespraak, maar dat was niet gelinkt aan de Amerikaanse beslissing over het gebruik van langeafstandsraketten.
(Stand van zaken: 02.12.2024)
Links
Facebookpost (gearchiveerd) & gearchiveerde video
X-bericht Froelich (gearchiveerd)
Persbericht Europees Parlement toespraak Zelensky (gearchiveerd)
Transcript van toespraak (gearchiveerd)
NPO Radio 1 over beslissing Amerikaanse raketten (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.