Woordvoerder Khan: "nonsens"
Woorden in de mond gelegd van Sadiq Khan over Arabisch leren
20.11.2024, 14:22 (CET)
Volgens een online blog zou Londens burgemeester Sadiq Khan een opvallende uitspraak gedaan hebben. Zo zou hij gezegd hebben dat mensen Arabisch moeten leren om zo "harmonie" te creëren. Op die manier zouden mensen beter in staat zijn om de "culturen en religies van immigranten te begrijpen". Die boodschap wordt nu ook op Facebook gedeeld, maar is het ook waar?
Beoordeling
Nee, er is geen enkel bewijs dat Sadiq Khan deze woorden ooit in de mond nam. Een woordvoerder van de burgemeester noemt het "nonsens".
Feiten
Forse beschuldigingen aan iemands adres vragen om stevige bewijzen. Maar die ontbreken hier: op de blog van E. J. Bron, die gekend is voor het verspreiden van desinformatie, staat geen enkele bron vermeld.
De zogenaamde uitspraak is online op geen enkele manier terug te vinden. Een Google zoekopdracht levert niets op, behalve factchecks die de feiten net ontkrachten. Ook op het X-profiel van Khan is een dergelijke uitspraak niet terug te vinden.
Deutsche Presse-Agentur nam per mail contact op met Richard Wood, de woordvoerder van Khan. Hij meldt dat de burgemeester de genoemde uitspraken nooit in de mond nam en noemt de berichten "nonsens".
Over de taalkennis van Khan is bovendien niets officieel bekend. Zelf is hij is geboren in het Verenigd Koninkrijk (VK). Zijn ouders kwamen daar in de jaren zestig vanuit Pakistan, waar Engels en Urdu de officiële talen zijn, en dus niet Arabisch.
Niet logisch
Het past overigens niet bij eerdere uitspraken van Khan over dit soort kwesties. In 2017 verklaarde hij bijvoorbeeld dat vluchtelingen die naar het Verenigd Koninkrijk komen Engels moeten leren, want dan ben je "gemaakt voor het leven", zei hij toen. Voor die uitspraak is, in tegenstelling tot die op Facebook, wel bewijs want het werd gefilmd.
Dat Khan tijdens zijn intussen achtjarig burgemeesterschap van Londen wordt aangevallen op het thema migratie hoeft misschien niet helemaal te verbazen. De helft van de mensen die niet in het Verenigd Koninkrijk geboren zijn, woont immers in Londen of in het zuidoosten van Engeland.
Voor de Engelse stad is arbeidsmigratie essentieel, verklaarde Khan al vaker in interviews. Vooral in de gezondheidssector, horeca en bij de creatieve beroepen zijn ze broodnodig. Vorig jaar vulden migranten meer dan de helft van de beroepen in de dienstensector in.
Wederkerend bericht
De claim met de verzonnen uitspraak duikt al enkele jaren op: de oudst verschijningsdatum die dpa kon terugvinden gaat terug tot een blogpost uit 2021. Daarna verscheen het bericht, soms met een andere foto erbij, regelmatig opnieuw terwijl het dus op niets gestoeld is.
(Stand van zaken: 20.11.2024)
Links
Google zoekopdracht (gearchiveerd)
Over Sadiq Khan (gearchiveerd)
Officiële talen in Pakistan (gearchiveerd)
Artikel Express UK (gearchiveerd)
YouTubevideo (gearchiveerd met video)
Artikel The Guardian (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.