Verzonnen uitspraak
Rutte kreeg woorden in de mond over NAVO, Trump en Oekraïne
12.11.2024, 16:47 (CET)
De terugkeer van Donald Trump naar het politieke wereldtoneel blijft beroeren. Ook wat zijn tweede presidentstermijn zou betekenen voor de NAVO en de oorlog in Oekraïne is nog onduidelijk. De nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte, zou niet bij de pakken neer blijven zitten, zo klinkt het op sociale media. Rutte zou hebben gezegd dat indien Trump Oekraïne overlevert aan Poetin, hij de VS persoonlijk uit de NAVO zou zetten. Zeer sterke woorden, maar zijn ze ook waar?
Beoordeling
Mark Rutte nam deze woorden niet in de mond, dat bevestigde een woordvoerder van de NAVO. Er is ook geen bron voor de bewering, die wordt gepromoot door pro-Kremlin kanalen.
Feiten
Een woordvoerder van NAVO bevestigt aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) dat secretaris-generaal Rutte deze woorden helemaal niet in de mond nam. "Dit is een neppe claim", zo klinkt het. In een persbericht feliciteert Rutte namens de NAVO Trump met zijn verkiezingsoverwinning. Hij belde Trump ook op, zo schrijft Rutte op X.
Moest Rutte toch zoiets hebben gezegd, zou het vast niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Geen enkele betrouwbare media bericht hier echter over.
De oorsprong van de claim is te terug te brengen naar Russische hoek, waar het wordt gedeeld op Telegram, door pro-Kremlin netwerk Pravda en TV-zender Tsargrad TV. Er wordt geen verdere info gegeven over waar, wanneer en tegen wie Rutte dit zou gezegd hebben. Kortom, alles wijst er op dat hier helemaal niets van aan is.
Overigens voorziet het NAVO-verdrag niet expliciet in de mogelijkheid om een lid te schorsen of verwijderen uit de alliantie. Artikel 13 voorziet wel in een mogelijkheid voor een staat om zelf op te stappen.
(Stand van zaken: 12.11.2024)
Links
Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)
Persbericht NAVO felicitaties voor Trump (gearchiveerd)
X-bericht Rutte (gearchiveerd)
Het Noord-Atlantische Verdrag (gearchiveerd)
Bericht op Telegram, Pravda en Tsargrad TV (I, II & III gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.