Oude foto uit Cloppenburg

Instanties Dortmund zagen geen islamofobe poster dit weekend

30.10.2024, 12:49 (CET)

Een extreemrechtse YouTuber lanceerde enkele jaren geleden een islamofobe poster die nog steeds van tijd tot tijd opduikt, maar in Dortmund werden er dit weekend geen gezien, laat staan honderden.

In Dortmund zouden volgens online berichten, die rondgaan in verschillende talen, posters geplakt zijn waarop de volgende boodschap te lezen is: "integreer jezelf, blanke vrouw. Dit is niet langer jouw land en zal dat ook nooit meer zijn. Kleed je met respect voor andere culturen en wees je bewust van religieuze gevoelens van gediscrimineerde minderheden." Een bepaald bericht spreekt zelfs van "ettelijke honderden" posters die er sinds dit weekend zouden hangen. Kan je er in Dortmund echt niet meer naast kijken?

Beoordeling

Verschillende instanties uit Dortmund melden dat er recentelijk geen van dit soort posters gezien werden. De foto die nu online circuleert toont een poster uit 2021 in de Duitse stad Cloppenburg. De poster gaat terug op een oude campagne uit islamofobe hoek.

Feiten

Deutsche Presse-Agentur (dpa) nam contact op met de politie van Dortmund, het stadsbestuur en de organisatie Arbeitskreis gegen Rechtsextremismus die strijdt tegen extreemrechts. Alle drie hebben ze geen weet van een grootschalige postercampagne in de afgelopen weken.

Wel hadden ze de poster al eens gezien. Dat komt omdat die al sinds enkele jaren online circuleert.

Islamofobe boodschap gaat jaren terug

Voor dpa is de poster ook geen onbekende: verschillende factchecks werden hier al aan gewijd.

De rechtse YouTuber Aron Pielka, alias Shlomo Finkelstein, beweerde in 2021 de maker van de poster te zijn en riep ook op om hem te verspreiden. De man werd een jaar eerder veroordeeld wegens het aanzetten tot haat en beledigingen. Hij had onder meer video's verspreid waarin hij de Koran verbrandt en erop urineert. Intussen zit de man in de gevangenis.

Sinds 2021 dook de poster op in tal van Duitse steden, zoals Worms, Konz, Cloppenburg en ook Dortmund. In Dortmund hing er in 2021 een aan een brug en ook in 2023 werd er een aan een gebouw van de universiteit TU Dortmund gehangen. Die en al de andere werden telkens verwijderd door de politie en soms werd een onderzoek opgestart door staatsveiligheid. Voorlopig blijft het onduidelijk wie precies de posters ophangt.

Radio Genoa

Waar komt de foto op Facebook dan vandaan? Niet uit Dortmund, maar wel uit Cloppenburg, een stad in het noorden van het land. Daar werd tijdens de ochtend van 19 augustus 2021 in de Brandstraße de poster ontdekt. Ook aan het stadhuis van de Noord-Duitse stad waren toen dezelfde posters opgehangen. Voor de politie was het toen de eerste keer dat ze de poster ontdekten. Staatsveiligheid werd vervolgens op de hoogte gebracht.

Verschillende elementen uit de foto matchen met deze locatie in de Brandstraße. De poster hing aan het raam ter hoogte van het bord van Die Macher, een organisatie in de stad die zich inzet voor ouderen.

De roddel dat het om een recente scène uit Dortmund zou gaan, kwam op gang nadat op sociale media grote kanalen die boodschap gingen verspreiden. Het X-kanaal Radio Genoa, dat dagelijks voor meer dan een miljoen mensen anti-migratieberichten verstuurt, was een van de eersten om het te delen. Op die manier ging de desinformatiesneeuwbal aan het rollen en ging de waarheid snel verloren. De post werd intussen offline gehaald.

(Stand van zaken: 30.10.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

X-posts I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Over Arbeitskreis gegen Rechtsextremismus (gearchiveerd)

Artikels dpa I & II

Artikels Correctiv I & II (gearchiveerd I & II)

Artikel WDR (gearchiveerd)

Artikel OM Online (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Over Die Macher (gearchiveerd)

Gearchiveerde post Radio Genoa

Over Radio Genoa (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.